Avui s’han donat a conèixer les línies mestres de la programació de la Festa Major de la Mercè, la primera d’Ada Colau com a alcaldessa i on el còmic i presentador Andreu Buenafuente serà el pregoner.
Un any més, la Mercè és un festival de festivals que en matèria d’arts escèniques es materialitza amb el MAC (Mercè Arts de Carrer). Es tracta d’una proposta que cada any creix en ambició i nombre d’espectadors i que tindrà el parc de la Ciutadella i el Castell de Montjuïc com a principals escenaris, amb una aposta decidida per la internacionalització i l’ús de les noves tecnologies al món de l’espectacle.
En efecte, hi haurà una important presència d’espectacles internacionals amb la idea d’obrir el festival al món. Amb Buenos Aires com a ciutat convidada, hi veurem tangos i milongas, però també espectacles d’artistes destacats, com Brenda Angiel i la seva companyia de Dansa Aèria o la Cia. ES, fundada per Eva Szwarcer i Emiliano Sánchez, que es podrà veure dintre del cabaret ¡Viste, qué bueno que viniste! Pavlovsky, artista establert a Barcelona però d’origen argentí, també actuarà durant el festival actuant de pont entre les dues ciutats.
Argentina no serà, però, l’únic país amb presència al MAC: artistes de Finlàndia (Wise Fools, Robot Boys), França (Art Move Concept, Trio Anneaux), Canadà (Throw2Catch) i Corea del Nord (Cia. D’Acròbates de Pyongyang), entre d’altres, també són al cartell.
El símbol principal d’aquesta connexió internacional serà un colossal avió (un DC9 autèntic) que s’instal·larà en ple parc de la Ciutadella. L’avió és un projecte artístic de l’escultor Eduardo Cajal, que l’ha reciclat i transformat en un espai nòmada dedicat a la cultura contemporània, i que s’omplirà d’animacions i propostes tecnològiques i audiovisuals de Playmid (Catalunya), entre d’altres sorpreses. També a la Ciutadella s’instal·larà Narcissus, una reflexió sobre el narcisisme modern, representat per un bust gegant (7 m d’alçada) que es fa un selfie, i un duomo que acollirà projeccions.
Una de les novetats de la programació serà la col·laboració dels col·lectius artístics de la ciutat i, en especial, la dels centres i escoles superiors d’arts escèniques que s’incorporen enguany al programa per reforçar l’oferta.
D’aquesta manera podrem conèixer de primera mà la feina que durant l’any desenvolupen espais com les fàbriques de creació de la Central del Circ, la Fabra i Coats, centres alternatius com La Poderosa, associacions dedicades a la cultura urbana com El Generador o La Caldera, equipaments com el Mercat de les Flors o centres de formació com l’Institut del Teatre i l’escola de circ Rogelio Rivel.
Més informació a la web de la Mercè 2015.