La road movie en clau de thriller Bonobo, escrita pel dramaturg i actor català Josep Julien, és l’obra guanyadora del XXIX Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela 2020. El premi consisteix en una dotació econòmica de 8.000 euros, la inclusió del text al Cicle SGAE de Lectures Dramatitzades 2021 i la publicació a la Col·lecció Teatroautor, que edita l’entitat.
La història de Bonobo transcorre en un espai que pot evocar la sala d’interrogatoris d’una comissaria. En Fadi, un jove de 20 anys nascut a Sant Joan, un poble fictici del Ripollès (Girona), narra per què i com ha arribat fins allà a la Magda, aparentment una agent d’una indeterminada unitat antiterrorista. El protagonista desgrana els mecanismes que el van abocar a un procés de radicalització en el marc del yihadisme i que ha estat a punt de culminar en una tragèdia. Un esdeveniment imprevist en una gasolinera, a partir de la trobada amb una jove treballadora sexual romanesa, trastoca els plans del Fadi i aboca la inusitada parella a una fugida cap endavant que tindrà conseqüències imprevisibles tant per als protagonistes com per l’espectador.
Segons ha explicat, Julien va escriure la peça a partir d’una intensa vivència personal i en dues etapes: “La primera capa, la referent a la identitat dels protagonistes i la seva possible peripècia, la vaig començar a l’estiu del 2019. La segona, més centrada en l’estil, el vernís literari, la vaig completar entre els mesos de març i abril de 2020, durant el moment més cru de la pandèmia.”
Format en escriptura dramàtica a L’Obrador de la Sala Beckett amb autors com Martín Crimp i Biljana Srbljanović, i en direcció i dramatúrgia amb Neil Labute, Josep Julien expressa sentir-se “molt afortunat” per saber que el seu nom s’afegirà a la llista de dramaturgs que ja han obtingut aquest premi, “referent de la dramatúrgia contemporània d’àmbit estatal” i, afegeix: “És, a més, un guardó especial ja que en Jardiel va ser un revolucionari i un innovador del nostre teatre.”
Fins a dia d’avui Julien ha publicat quatre textos teatrals que han estat guardonats en diversos certàmens i concursos teatrals: Absolutament lluny, finalista del Premi Ignasi Iglesias de textos teatrals, i editat amb l’editorial de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC); Aitta Split, Premi 50 aniversari del Crèdit Andorrà i publicat amb Arola Editors; Sex N’ Drugs N’ Johan Cruyff, Premi Octubre i publicat amb 3 i 4 Edicions; i Hong Kong Haddock, IV Premi Fundació Romea i publicat amb Arola editors.
El jurat del Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela 2020 estava presidit per Juan Luis Mira, dramaturg i director institucional d’Arts Escèniques de la Fundació SGAE, i integrat pels dramaturgs Olatz Beobide, Lola Blasco, Ánxeles Cuña, Juana Escabias, Pep Antón Gómez, Aizpea Goenaga, Eva Mir i Juan Alberto Salvatierra. Enguany han concorregut al guardó 340 originals, més del doble que l’any passat (167). El premi està dotat amb 8.000 euros, la inclusió de l’obra al Cicle SGAE de Lectures Dramatitzades 2021 i la publicació del text dramàtic a la Col·lecció Teatroautor, que edita SGAE.
Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela
La Fundació SGAE convoca aquest guardó des de fa 29 anys amb l’objectiu de fomentar la creació de nous textos dramàtics que, tant per la bona qualitat i originalitat dels seus diàlegs com per la seva visió escènica, contribueixin al desenvolupament del teatre. Des de l’edició de 2014, el guardó s’anomena Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela per reivindicar la figura del dramaturg, l’estil del qual ha tingut una gran influència en la cultura iberoamericana contemporània.
Des de l’any 2000, el premi ha reconegut els autors següents: Daniela Feixas (2019), Pablo Remón i Roberto Martín Maiztegui (2017), Pedro Martín Cedillo (2016), Raúl Dans (2015), Fernando Epelde (2014), Antonio Morcillo (2013), Fernando Epelde (2012), Carlos Contreras (2011), Irma Correa (2010), José Manuel Mora (2009), Gracia Morales (2008), Antonio Morcillo (2007), Álex Mañas (2006), Juan Carlos Rubio (2005), Angélica Liddell (2004), Julio Escalada (2003), Alberto Miralles (2002), Antonio Morcillo (2001) i Antonio Jesús González (2000).