L’espectacle Ultraorbism de Marcel·lí Antúnez ha estat un dels guanyadors del 19th Japan Media Arts Festival en la categoria d’Art. El projecte ha comptat amb el suport del Departament de Cultura i s’ha desenvolupat en el marc del projecte europeu SPECIFI, en què diferents partners han explorat com la tecnologia i la fibra òptica poden innovar en la creació i el turisme cultural.
Ultraorbism, que es va poder veure a l’Arts Santa Mònica, és una acció interactiva distribuïda entre dos espais connectats amb xarxa a dues ciutats, Barcelona i la Gran Bretanya que recreen el primer dels dos llibres Històries Verídiques de l’escriptor sirià del segle I dC Llucià de Samòsata. La història s’explica a partir de la sobreposició de diversos plans d’imatge, alguns produïts de manera dinàmica durant la performance i altres provinents del banc d’imatges: la seva suma conforma el relat iconogràfic. “La pantalla principal funciona com a lloc central del relat i allà es mostren les conseqüències dels distints processos interactius realitzats pels actuants d’ambdues seus; a la pantalla xica es mostren els detalls d’aquestes interaccions, cosa que explica al públic com es produeix la interactivitat” explica Antúnez.
L’acció s’inscriu en el projecte europeu SPECIFI, que promou l’ús de les infraestructures d’Internet amb l’objectiu de posar en valor els patrimonis culturals i creatius de les Smart Cities, i en l’àmbit de recerca del projecte RICHES finançat per la Comissió Europea. També compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT. A més, compta amb la participació del músic italià Andrea Valle, la companyia anglesa Cheap Date Dance, l’actor Ciaran Clarke i els equips en xarxa a Barcelona i Falmouth.