Si busqueu plans per les vacances, esteu al lloc indicat. Intensius de formació, espectacles en terrats, exposicions per commemorar el riure o viatges de festival en festival: aquí venen algunes activitats escèniques per fer durant aquest estiu.
XVI Obrador d’estiu de la Sala Beckett
Al juliol, la proposta formativa es barreja amb l’artística en una nova edició de l’Obrador que ofereix lectures dramatitzades d’autors com Roger Torns i Eva Mir, entre d’altres. Entre els cursos, primeres espases com Àlex Rigola, Pablo Messiez, Simon Stephens, Victoria Szpunberg i Stefan Kaegi, de Rimini Protokoll. Hi posaran la nota lúdica altres activitats com L’Speaker’s corner (16 de juliol) i les visites guiades amb autors catalans per diferents espais del Poblenou.
Festivals
Els festivals d’estiu poden ser l’excusa ideal per anar de ruta. Aquí en van alguns: comencem a prop de casa, amb el Deltebre Dansa, del 5 al 18 de juliol, i continuem a la Bisbal, amb la Fira de Circ al Carrer, els dies 16, 17 i 18 de juliol. Si sortim de Catalunya, a l’estiu tenim tres importants cites internacionals: el Festival de Mèrida (Extremadura), el d’Almagro (Castella-la Manxa) i el MIT Ribadavia (Galícia). Al setembre, tornem a casa amb un inici de temporada fort: el FITT, a Tarragona, de l’1 al 4. I un altre clàssic, Fira Tàrrega, del 9 al 12.
Terrats en cultura
Entre juny i setembre es desenvolupa el gruix de la programació del cicle als terrats de Barcelona i l’Hospitalet. La pròxima cita teatral serà la improvisació de Dejabugo amb tast de vins inclòs (17 de juliol). Ja al setembre, Roberto G. Alonso proposa una vetllada de cabaret amb un espectacle que es va poder veure al juliol a l’Hospitalet i que arribarà el dia 15 a Barcelona. També destaca Faunales, una peça del ballarí i coreògraf Pol Jiménez que s’endinsa en el faune com a ésser mitològic (16 de setembre). I a escala de text, podrem veure Brindis, de Juli Disla i Jaume Pérez (18 de setembre).
Exposicions per riure
A l’estiu, l’humor català commemora dues de les seves companyies més entranyables. Per una banda, al Palau Robert de Barcelona es pot veure l’exposició Tricicle. Clic, gest, humor, llenguatge, una mostra del treball de la companyia fundada el 1979 per Joan Gràcia, Paco Mir i Carles Sans que es podrà visitar fins a l’octubre. De l’altra, l’edifici Miramar de Sitges retrà homenatge a La Cubana amb l’exposició Un viatge del ‘no res’ al 2021. Es tracta d’una instal·lació impressionant que envaeix totes les sales i terrasses de l’edifici, omplint-les amb objectes, espectacles, escenografies i imatges de l’univers de la companyia.