Segona part del basar literari de l’Entreacte 215. A la primera, et vam recomanar quatre llibres d’arts escèniques. A la segona, et portem quatre lectures de cinema. I en les dues, una recomanació final.
Segona part: Quatre llibres de cinema i una subscripció.
Contra la cinefilia
Vicente Monroy
Clave Intelectual, 152 pàgines.
Ens excedim en la nostra passió cinèfila? Hem elevat a la categoria de mites fenòmens comercials que no posseeixen la transcendència que els atorguem? Són algunes de les preguntes que aborda l’assaig de Vicente Monroy. A partir de la seva pròpia experiència de cinèfil compulsiu, l’autor explora alguns dels mites fonamentals en la història d’un art relativament nou però tremendament influent en la cultura dels nostres dies. Un tomb que va d’Orson Welles a Martin Scorsese i que analitza publicacions com els Cahiers du Cinéma, i tot això sense perdre els referents que arrelen el discurs en la filosofia i la literatura. Un recull de les idees i polèmiques més profundes de la història del cinema.
El cine que nos abrió los ojos
Gemma Nierga i Jaume Figueras
Plaza & Janés, 288 pàgines.
Dos periodistes i una passió compartida, el cinema. Per una banda, la presentadora Gemma Nierga, còmplice de moltes tertúlies radiofòniques amb el setè art com a rerefons. De l’altra, l’impagable crític de cinema Jaume Figueras, tota una institució. Junts repassen les pel·lícules que els han impactat, aquelles que els han deixat clavats a la butaca, però també altres títols que els han avorrit. Un llibre estructurat com un diàleg carregat d’anècdotes i de records d’una època en què entrar a la sala fosca era alguna cosa més que un ritual. Un llibre per a tots els públics profusament il·lustrat que és un doble homenatge al cinema i a l’amistat.
Scream Queer
Javier Parra
Dos Bigotes, 292 pàgines.
El gènere de terror, i en especial la sèrie B, és sovint una factoria de tòpics que juguen amb idees epidèrmiques però també amb els nostres terrors més profunds. Screem Queer és un assaig per copsar la representació del col·lectiu LGBTIQ+ en les pel·lícules de por. Des de la identificació amb Clive Baker, l’única persona obertament gai que s’ha passejat pel gènere, fins a la presència de personatges no heteronormatius en el gènere fantàstic, que ha augmentat considerablement en les últimes dècades. També es fa una repassada en clau queer a monstres de la pantalla gran com Dràcula o Frankenstein. Un llibre il·lustratiu que lliga la representació de l’estranyesa als moviments per la identitat de gènere.
Apunts de cinema
Perejaume
Filmoteca de Catalunya, 75 pàgines.
Volum que recopila textos inèdits sobre cinema de l’artista multidisciplinari Perejaume. Els escrits s’articulen com a material complementari a l’exposició Donar cabuda, que es presenta fins al 30 de març a la Filmoteca de Catalunya. El recull inclou investigacions sobre el cinema, en especial l’encàrrec del centre d’art Jeux de Pome de París, un text pensat com una lectura a les fosques per a una persona invident. Altres textos han sortit del material preparatori de l’exposició. Un llibre en la confluència entre assaig, arts plàstiques i cinema, tan inclassificable com la resta de materials que produeix el singular creador de Sant Pol de Mar.
I també...
Subscriu-te a Entreacte!
Vols rebre la revista en paper a casa durant tot el 2022? Omple aquest formulari i aconsegueix els 4 números de l’any per 17€. I si ets més de pantalla, també pots comprar la versió digital en PDF de la revista a través de la plataforma iQuiosc.