El principi d’Arquimedes, de Josep Maria Miró, va rebre el seu primer reconeixement, el Premi Born 2011, abans no es posés en escena per primer cop, al Grec 2012. Aquest impactant drama sobre les pors contemporànies i els prejudicis socials es representa des d’aleshores a mig món, i aviat arribarà a la pantalla gran. El virus de la por, l’adaptació cinematogràfica de l’obra teatral s’estrena aquesta setmana com una de les grans produccions cinematogràfiques catalanes de la temporada.
Ventura Pons, un cineasta que sovint ha buscat al teatre les històries que explica al cinema, signa la realització d’un film del qual també ha estat guionista –juntament amb Miró– i que té els quatre actors del muntatge que es va estrenar a la Sala Beckett fa tres anys –Rubèn de Eguia, Roser Batalla, Albert Ausellé i Santi Ricart– en els mateixos papers que van interpretar al teatre. Diana Gómez i Anna Azcona figuren també al repartiment de la pel·lícula.
L’argument segueix de forma bastant fidel l’argument de l’obra de teatre i parla dels prejudicis i temors que suscita el petó d’un monitor a un nen que plora després de fer el seu primer bany a la piscina. Sospita fundada o paranoia, el conflicte enfronta la comunitat educativa de la història revela una societat en permanent estat d’alerta que acaba generant pors les justificacions de les quals depenen molt de la interpretació que vulguem donar.