Close Menu
Entreacte
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Nosaltres
    • Edició Paper
    • Publicitat
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Entreacte
    • ACTUALITAT
    • PERSONATGES
      • ENTREVISTA
      • PERFIL
      • PROTAGONISTES
    • A FONS
    • AUDIOVISUAL
    • OPINIÓ
    Entreacte
    Estàs a:Inici»Entrades»Eines»Formació»Producció i Gestió per a Creadors. Segona edició d’un curs d’èxit.
    Formació

    Producció i Gestió per a Creadors. Segona edició d’un curs d’èxit.

    Amèlia BautistaPer Amèlia Bautista17 de juny de 2014Actualitzat:25 de gener de 2024No hi ha comentaris7 Minuts de lectura

    El curs de Producció i Gestió d’Arts Escèniques per a Creadors es consolida en la seva segona edició. Després de l’èxit de la primera formació, valorada molt positivament pels 32 professionals de diferents àmbits de la creació que la van seguir, es reprèn el curs amb una important novetat: l’increment del nombre d’hores de docència per aprofundir en els exercicis pràctics.

    En total, seran més de 130 hores de classe repartides en 8 mòduls centrats en els diferents requisits per convertir una idea en un veritable projecte d’arts escèniques. L’objectiu és donar les eines necessàries als professionals del sector que, cada vegada més, volen tirar endavant els seus propis projectes –convertint-se en creadors, gestors, distribuïdors i agents artístics.

     

    PRODUCCIÓ I GESTIÓ 
    amb Montserrat Prat, productora d’espectacles i professora de producció i gestió

    El primer mòdul del curs pretén aprofundir en la idea que els alumnes volen portar a terme i, a la vegada, establir les passes que cal seguir per convertir-la en un projecte. La idea s’ha de desenvolupar i estructurar sobre el paper, explica Montserrat Prat, docent amb llarga experiència en la consultoria i producció de treballs d’arts escèniques.

    En aquest procés és bàsic, primer, el dossier de presentació, que serveix de guia als mateixos creadors i en què s’han de concretar i reflectir les idees bàsiques, l’equip, el calendari, etc. Tot seguit, Prat destaca la importància de donar un valor econòmic al projecte i elaborar-ne el pressupost, un aspecte desconegut per la majoria de l’alumnat. A causa de la crisi es pot pensar que si no tenim diners no cal fer un pressupost, i això és una equivocació molt gran, comenta. S’ha de saber valorar econòmicament el projecte, perquè això vol dir que l’has sabut definir, establir un calendari… Quan traduïm la idea en números veiem si el nostre projecte és realitzable i, alhora, comprovem com el podem fer viable.

     

    CAPACITATS I HABILITATS DIRECTIVES
    amb Eduard Abelló, assessor en recursos humans

    Eduard Abelló imparteix el segon mòdul del programa, dedicat a la direcció d’un projecte i del seu equip. A partir de l’experiència de la primera edició del curs, Abelló destaca que els alumnes tenen un alt nivell de motivació i es mostren molt interessats en aquesta matèria, perquè l’han treballat poc i alhora és bàsica per dur un projecte a bon port.

    Els alumnes se sorprenen quan se’ls demostra que liderar i dirigir pot ser senzill i plaent i no tan estressant com es pensa, assegura Abelló, assessor i consultor especialista en organització, recursos humans i desenvolupament directiu. Hem de desdramatitzar els aspectes negatius de la direcció per dur-la a terme correctament, afegeix. Per aquest motiu,  enguany el mòdul comptarà amb més hores de formació pràctica.

    La creativitat també és clau en l’organització del projecte, diu, i més si tenim en compte que els projectes d’arts escèniques normalment disposen d’un període curt de temps i per tant poden donar-se situacions d’estrès. Cal que la direcció sigui dinàmica i s’adapti ràpidament a l’equip i a les circumstàncies amb què es treballa, conclou.

     

    COMUNICACIÓ I PREMSA
    amb Marc Gall, director de COMÈDIA, agència de comunicació especialitzada en el sector cultural

     

    Aquest curs és absolutament necessari, perquè cobreix moltes mancances formatives dels creadors, i en el cas de la comunicació és molt evident, destaca Marc Gall, periodista especialista en cultura. És per això que a partir d’un marc teòric bàsic centrem aquest mòdul en aspectes pràctics, i oferim eines als alumnes perquè puguin resoldre la difusió dels seus espectacles.

    En aquest sentit, dedicarem especial atenció a les xarxes socials i al màrqueting on line, que són recursos molt interessants per a projectes amb poc recursos econòmics.

    Marc Gall afegeix que el mòdul estarà molt lligat a l’actualitat i als aspectes concrets que serveixen per gestionar i resoldre la comunicació dels projectes d’arts escèniques ara i aquí: mitjans de comunicació catalans, rendibilitat de diferents dispositius publicitaris a Catalunya, etc.

     

    VENDA, DISTRIBUCIÓ I INTERNACIONALITZACIÓ
    amb Iva Horvat, cofundadora de l’agència de distribució i creació escénica  Agente129 

    La distribució i la internacionalització han augmentat el nombre d’hores lectives en l’edició d’enguany, fins a convertir-se en un nou mòdul a càrrec de la ballarina i directora Iva Horvat, actualment especialitzada en la distribució d’espectacles.

    Tenir una llarga experiència com a creadora (22 anys) m’ajuda a comprendre les necessitats de l’artista, i sé quin esforç li significa dedicar-se a la distribució, explica. Cal que el creador sàpiga definir el seu projecte i preveure quin públic i mercat (nacional, internacional) pot estar-hi interessat, de cara a elaborar estratègies.

    La distribució és una tasca dura, però molt important per allargar la vida d’una producció. Horvat recomana: Cal dur-la a terme amb sentit comú i amb molta creativitat perquè se’ns converteixi en una tasca excitant, no avorrida i amb projecció a mitjà i llarg termini.

    Amb la crisi, és evident que els artistes pensen més en la internacionalització com una solució per moure els seus projectes. Cal, però, anar amb compte, perquè fora hi ha un mar diferent, amb peixos més grossos, on cal saber nedar, alerta Iva Horvat. L’única solució que val per a tots els casos és conèixer bé el que tens.

     

    ESPONSORITZACIÓ I MECENATGE
    amb Manel Palencia-Lefler, comunicòleg i expert en captació de fons (fund-raising) 

    Professor i expert en comunicació i captació de recursos, Manel Palencia-Lefler explicarà les diferents fonts de finançament a les quals poden optar els projectes artístics. Abans de decidir quin tipus de recursos podem sol·licitar, hem d’analitzar el projecte artístic amb vista a detectar-ne el públic i l’interès que pot despertar per part de patrocinadors o mecenes, apunta.

    Una vegada saben quin tipus de projecte tenim entre mans, convé pensar en les millors opcions de finançament. Sobretot, a l’hora de sol·licitar recursos cal posar-se en la pell de l’altra persona i tenir en compte els seus interessos, adverteix. Sóc molt estricte amb els alumnes i els dic clarament el que no funciona, perquè és necessari ser molt realistes. No hi ha fórmules màgiques, i menys encara en l’època actual. Per tant, cal molta planificació, segons explica Palencia-Lefler.

     

    ÀMBIT JURÍDIC
    amb Cristina Calvet, advocada de l’AADPC 

    Cristina Calvet, advocada especialitzada en drets de la propietat Intel·lectual i en altres disciplines jurídiques relacionades amb el sector artístic i professora en diversos màsters, destaca l’adaptació que ha fet del temari per a aquest curs. Conèixer l’alumnat em permet oferir un contingut molt concret i adaptat completament a les seves necessitats i interessos.

    En aquest sentit, el mòdul ofereix informació detallada sobre els drets d’autor i les entitats que els gestionen, un àmbit en què hi ha força desconeixement malgrat estar tan relacionat amb els creadors, afirma l’advocada. També
    aborda el tema de les relacions laborals i la Seguretat Social dels artistes.

    Atenent a les peticions del curs passat, es pararà especial atenció a la fiscalitat associada a les vies de finançament i s’aprofundirà en els contractes relatius a la coproducció teatral i audiovisual, força complexos, i en els de patrocini, mecenatge i de col·laboració empresarial (per exemple, els intercanvis en espècies). Tot plegat, es donarà prioritat a la pràctica i al debat a classe, per tal que els creadors en treguin el màxim rendiment.

     

    DISSENY GRÀFIC
    amb Ferran Llorens, dissenyador freelance especialitzat en disseny editorial, imatge corporativa i retoc d’imatge 

    Una imatge val més que mil paraules, i més en un àmbit com les arts escèniques. I en aquest sentit està dirigit el mòdul impartit per Ferran Llorens. L’objectiu és que els alumnes sàpiguen com treballar la imatge dels dossiers que serviran per difondre i vendre els seus projectes als programadors, a les sales de teatre i a les institucions. Evidentment, es tracta d’un aprenentatge molt pràctic, i els coneixements s’aplicaran ja en la mateixa aula.

    No volem ni podem aconseguir que els creadors siguin dissenyadors gràfics, però sí que coneguin les eines bàsiques per presentar bons dossiers, utilitzar fotografies de qualitat i crear una imatge corporativa coherent amb el projecte, explica el dissenyador Ferran Llorens. De fet, perquè els creadors coneguin els principals programes de disseny, enguany Photoshop i Illustrator també formaran part del programa, atenent a les demandes de la primera edició del curs Producció i gestió d’arts escèniques.

     

    Publicitat
    Advertisement
    formació
    Comparteix. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
    Article anteriorNúria Casas
    Següent Article Lectures dramatitzades 2014. Quatre projectes, quatre veus
    Amèlia Bautista

    Articles Relacionats

    L’Institut del Teatre ofereix formació especialitzada en arts escèniques a través de tres postgraus i un màster

    5 de juny de 2025

    Nova llei per als ensenyaments artístics: un horitzó incert, però prometedor

    8 de novembre de 2024

    La recerca universitària

    12 de febrer de 2024
    Deixa un comentari Cancel Reply

    Publicitat
    Advertisement
    No et perdis
    Hibridació 15 de juliol de 2025

    Entre escenaris i museus: fronteres conceptuals –i contractuals– de la hibridació

    Amb el risc de presentar una idea reduccionista o caricaturesca, proposo un punt de partida…

    Dagoll Dagom s’acomiada dels escenaris amb una última funció de ‘Mar i Cel’

    Mor Toni Cruz, productor televisiu i membre de La Trinca

    Grans idees, pressupostos petits

    Segueix-nos a les xarxes
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    On aconseguir Entreacte?
    Edició paper
    Núm 229 • Estiu 2025
    Publicitat
    Advertisement

    L’única capçalera en català especialitzada en arts escèniques i audiovisuals. Entrevistes, reportatges, notícies, agenda... Tota la informació del sector del teatre, el cinema, les sèries i el doblatge a Catalunya.

    Editat per:
    AADPC
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Últims Articles

    Entre escenaris i museus: fronteres conceptuals –i contractuals– de la hibridació

    Dagoll Dagom s’acomiada dels escenaris amb una última funció de ‘Mar i Cel’

    Mor Toni Cruz, productor televisiu i membre de La Trinca

    CONTINGUT
    • ACTUALITAT
    • PERSONATGES
      • ENTREVISTA
      • PERFIL
      • PROTAGONISTES
    • A FONS
    • AUDIOVISUAL
    • OPINIÓ
    • Ajuntament de Barcelona
    • Generalitat de Catalunya
    • Cobierno de España
    • +34 93 231 14 84
    • entreacte@aadpc.cat
    • publicitat@entreacte.cat
    • © 2025 Entreacte
    • Nosaltres
    • Edició Paper
    • Publicitat

    Escriviu a sobre i premeu Intro per cercar. Premeu Esc per cancel·lar.