Després de sis anys de queixes i conseqüències funestes, l’IVA aplicable al cinema passa del tipus general (21%) al tipus reduït (10%), segons va publicar ahir el Butlletí Oficial de l’Estat.
Ara, per tant, les entrades de cinema tenen la mateixa càrrega fiscal que el teatre i la música, l’IVA dels quals es va abaixar l’any passat. No oblidem, però, que abans de la pujada de l’IVA dels ministres Wert i Montoro, era del 8%. No oblidem, tampoc, que l’IVA cultural de França és del 5’5%, del 6’5% a Grècia i del 0% a Noruega. Dit d’una altra manera: hi ha països que sí protegeixen la seva indústria (sic) cultural.
Ara bé, la decisió de baixar o no el preu de l’entrada correspon a cada empresa. De fet, cal recordar que, com apunta la Federació de Cines d’Espanya, moltes sales han fet un gran esforç aquests anys perquè els espectadors no es veiessin massa afectats per la pujada de l’IVA. De moment, algunes de les principals com Cinesa o Renoir ja han anunciat que traslladaran íntegrament la rebaixa de l’IVA a les entrades. Els primers, per exemple, han confirmat que l’entrada passarà dels 9,50 euros als 8,60 euros. I els Renoir aplicaran la rebaixa total de l’11 %. Una bona notícia, és evident. Però no està de més recordar que l’any 2009 el preu mig de les entrades de cinema era de 6,1 euros, segons informa el portal d’estadístiques Statista. I que segons el mateix portal, Barcelona, Guadalajara i Madrid són algunes de les ciutats més cares per anar al cinema.
Ara bé, una flor no fa estiu. Esperem que el nou Govern de Pedro Sánchez escolti la resta de reclamacions del sector audiovisual i comenci a posar fil a l’agulla. Que no només de la internacionalització de J.A Bayona viu el cinema espanyol. Del català, ja en parlarem un altre dia.