ADETCA crea que els Premis Catalunya de Teatre

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
L’entrega de premis tindrà lloc el 18 de setembre al Teatre Coliseum

Catalunya Aixeca el Teló, la festa de benvinguda de la temporada 2018-2019 del teatre al nostre país, arriba a la seva dissetena edició estrenant els Premis Catalunya de Teatre, una iniciativa d’ADETCA que té com a objectiu premiar anualment persones i/o entitats rellevants de les arts escèniques. La gala, dirigida i conduïda per Guillem Albà i l’Orquestra Marabunta, integrarà l’entrega de premis dins la mateixa cerimònia. Tindrà lloc el 18 de setembre al Teatre Coliseum i també es podrà veure per TV3.

Segons Bet Orfila, presidenta d’ADETCA, “Els Premis Catalunya de Teatre volen ajudar a fer d’altaveu, ressaltar l’excel·lència, posar en valor el talent jove i reconèixer la feina que fan les sales i entitats que posen força en l’articulació del sector”. S’atorgaran de forma directa, sense fase de candidats, a partir dels finalistes escollits per una comissió d’ADETCA i de la posterior decisió d’un jurat extern format per sis integrants d’institucions relacionades amb el sector: Marta Clari (ICUB), Núria Llomes (Diputació de Barcelona), Magda Puyo (Institut del Teatre), Agnela Domínguez (SGAE), Marta Font (públic) i Marta Cervera (periodista teatral). Hi haurà cinc guardons: Premi a la trajectòria més rellevant, a la persona o entitat que més hagi contribuït a millorar la situació de les arts escèniques; millor sala pública i privada i, finalment, un premi a l’artista o entitat més prometedor de l’any. El guardó ha estat dissenyat per l’escenògrafa Montse Amenós.

Com cada any, Catalunya Aixeca el Teló també servirà per explicar les dades de la passada temporada teatral i plantejar nous reptes de futur. Encara és d’hora, però Orfila ja ha avançat que, tot i que en els darrers mesos la situació s’ha recuperat, la inestabilitat política de la tardor va provocar una “caiguda important d’espectadors i recaptació”. Probablement, una disminució del 8% respecte de la temporada anterior, que va tancar amb 2,4 milions d’espectadors. L’objectiu de la temporada vinent: Atraure més l’atenció dels espectadors i apropar-se, a poc a poc, a les xifres d’abans de la crisi, quan van fregar els tres milions.

A pesar de la satisfacció per la baixa de l’IVA de les entrades del 21 al 10%, ADETCA demana al govern central la rebaixa de l’IVA dels catxets, que “permetria als ajuntaments contractar més espectacles amb els mateixos diners”. Segons ha explicat Orfila, “això generaria més feina pels artistes i més impostos per l’Estat”. De moment, “la predisposició és bona” ha admès la presidenta d’ADETCA.

Compartir.

Sobre l’autor

Cultura o barbàrie. Sotsdirectora d'Entreacte i coautora d'El carrer és nostre, entre d'altres.

Deixa una resposta