Els XIII Premis Gaudí van guardonar el cinema català en una gala marcada per la pandèmia i celebrada amb totes les mesures de seguretat.

La vampira de Barcelona, òpera prima de Lluís Danés, es va emportar ahir cinc premis Gaudí, entre ells el de millor pel·lícula. La segueix de prop Las niñas de Pilar Palomeroque en va guanyar quatre i es va alçar com a millor pel·lícula en llengua no catalana. I també va sortir vencedora  My mexican bretzel de Núria Giménez Lorang, que va guanyar tres estatuetes en les categories de millor documental, guió i muntatge. En l’àmbit interpretatiu, Candela Peña (La boda de Rosa) i Mario Casas (No matarás) es van emportar els guardons dels protagonistes, mentre que els dels secundaris van ser per a Verónica Echegui  (L’ofrena) i Alberto San Juan (Sentimental). Per la seva banda, Carme Elías va recollir el Premi d’Honor de la mà de Vicky Peña.

L’horari de tarda i un auditori amb un terç de l’aforament no van impedir la celebració d’una gala presencial tant humorística com reivindicativa. Això sí, amb molts absents entre els premiats i uns quants discursos en castellà. L’acte produït per El Terrat i dirigit per Enric Cambray no va tenir presentador, cosa que es va justificar amb un gag inicial en què una butaca queia a sobre del presumpte seleccionat Josep Maria Mainat. Sí que hi va haver audiovisuals en què van participar entre altres Isona Passola, Enric Auquer, Elisabet Casanovas, Bruna Cusí, Sílvia Abril, David Verdaguer o Maria Rodríguez. Per la seva banda, Andreu Buenafuente va recrear en directe un monòleg de Pepe Rubianes a tall d’homenatge. Les actuacions musicals van ser de Rigoberta Bandini, que va versionar Qualsevol nit pot sortir el sol de Jaume Sisa, i Maria Arnal i Marcel Bagès, que van tocar durant l’In memoriam.

Per la seva banda, la presidenta de l’Acadèmia Isona Passola, va fer el seu últim discurs institucional després de vuit anys al capdavant de la institució. La futura presidenta de l’Ateneu Barcelonès va posar de manifest l’estat de crisi del sector evidenciat per la pandèmia i les poques pel·lícules rodades en català, demanant així un augment de pressupost públic que doni a TV3 una major capacitat de producció.

El palmarès complet

Millor pel·lícula
La vampira de Barcelona, de Lluís Danés

Millor pel·lícula en llengua no catalana
Las niñas, de Pilar Palomero

Millor direcció
Pilar Palomero per Las niñas

Millor guió
Nuria Giménez Lorang per My mexican bretzel

Millor actriu
Candela Peña per La boda de Rosa

Millor actor
Mario Casas per No matarás

Millor actriu de repartiment
Verónica Echegui per L’ofrena

Millor actor de repartiment
Alberto San Juan per Sentimental

Millor documental
My mexican bretzel, de Nuria Giménez Lorang

Millor curtmetratge
Ni oblit ni perdó, de Jordi Boquet

Millor pel·lícula europea
Sorry we missed you, de Ken Loach

Millor música original
Niño de Elche per Niños somos todos

Millor direcció de fotografia
Daniela Cajías per Las niñas

Millor vestuari
Mercè Paloma per La vampira de Barcelona

Millor so
Amanda Villavieja, Alejandra Molina i Fernando Novillo per Las niñas

Millors efectes visuals
Lluís Rivera, Aleix Torrecillas i Anna Aragonès per La vampira de Barcelona

Millor maquillatge i perruqueria
Laura Pérez i Xavi Valverde per La vampira de Barcelona

Premi del públic
Les dues nits d’ahir, de Pau Cruanyes i Gerard Vidal

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta