Imatge de l’espectacle ‘Useless. Information meets boy’ de la Companyia Gelabert-Azzopardi

L’Institut del Teatre inaugura espai expositiu i presenta el llibre del centenari.

Mentre s’allargassa l’assignació d’una seu definitiva, el Museu d’Arts Escèniques (MAE) acaba d’inaugurar una exposició a l’Institut del Teatre, institució de la qual depèn i on ara acaba de recuperar un espai d’exhibició permanent.

Sota el títol La memoria de les arts efímeres. Documentar el passar per construir el futur de les arts escèniques s’agrupen una destacada selecció de peces del MAE donades per diferents col·leccions d’institucions i particulars des de la seva creació l’any 1923.

En concret, el període que abasta la nova exposició compren més de cent anys. Són maquetes, vestuari, imatges o titelles datades entre el 1879 i l’any 2000, una recuperació que posa en valor el treball de documentació i difusió desenvolupat pel MAE.

Deu espectacles articulen els discurs de la mostra, obres de tots els gèneres que arranquen al segle XIX amb el vestuari i l’escenografia de Francesc Soler i Rovirosa per l’obra De la terra al sol i acaba amb elements d’Useless. Information meets boy de la Companyia Gelabert-Azzopardi.

A l’espera d’un edifici en condicions, el MAE atresora i custòdia més de 125.000 volums, 5.000 manuscrits, 8.000 enregistraments audiovisuals, 17.000 esbossos escenogràfics, 6.500 cartells i 150.000 programes de mà i dossiers d’espectacles, 1.000 i  400 titelles, a més de les 250.000 imatges del seu fons fotogràfic. Part d’aquest material es consultable mitjançant el web del MAE.

EL LLIBRE DEL CENTENARI
Coincidint amb la inauguració del nou espai expositiu permanent del MAE es va presentar el volum Institut del Teatre. Els primers cent anys 1913-2013, una reedició del text escrit per Guillem-Jordi Graells arran del 75è aniversari, publicat el desembre de 1990.

Com a novetat, el nou volum aplega un treball de síntesi dels darrers vint-i-cinc-anys a càrrec del periodista i escriptor Xavier Febrés, a més de la ja assumida repassada a la trajectòria de la institució des dels seus orígens com a Escola Catalana d’Art Dramàtic fins a culminar amb els actes del centenari celebrats el curs 2013-14. Més informació sobre el llibre a Institut del Teatre. Els primers cent anys 1913-2013.

Compartir.

Sobre l’autor

Treballar la cultura, fer visible el món amb l'objectiu de millorar-lo. Tota la resta és folklore. Director d'Entreacte, entre moltes altres coses.

Deixa una resposta