La revista ENTREACTE llança un número especial d’estiu en format PDF gratuït per tractar l’adaptació de les arts escèniques i audiovisuals al context de la “nova normalitat.”

Adaptacions. Confirmat, seguim endavant. Malgrat que l’ENTREACTE d’estiu no va arribar a les bústies i les botigues a principis de juny com és habitual, la revista no s’atura. De forma inusual i puntual, el pròxim número es llegirà a través d’una pantalla i no en el format imprès habitual. És la conseqüència d’una situació extrapolable a tants altres àmbits:  davant d’un context inèdit de total incertesa, amb totes les previsions saltant dia sí dia també i amb unes xifres que ens abocaven a llançar la tovallola, no obstant això, vam decidir continuar endavant, intentar adaptar-nos. Per primera vegada en 32 anys, una edició de la revista no passarà per impremta, i aquest PDF digital substituirà la tirada d’estiu de forma excepcional, amb l’esperança de tornar la pròxima tardor al paper, a la seva olor i el tacte que tant ens agrada.

Contacte. No tocar, no tocar-nos. El component físic i presencial de les arts escèniques continuarà ben tocat, com a mínim uns quants mesos més. El fet que un grapat de sales ja hagin obert i alguns festivals –pocs– continuïn endavant amb la seva edició estival no amaga la realitat: fins que tothom se senti segur envoltat de gent en un espai tancat els teatres no recuperaran la normalitat, amb tot el greuge econòmic que això representa i que haurem d’afrontar a curt termini. Fins aleshores, parem atenció a receptes com la que planteja Francesc Casadesús en l’entrevista del nou número: “Pensar més enllà de les platees […] rebentar les parets dels teatres, que deixin de ser caixes tancades en si mateixes”.

Enmig d’una nova sacsejada, el sistema reacciona en funció del seu disseny: només els forts resisteixen en condicions suportables

Pantalles. L’audiovisual va sortir al rescat de les arts en viu i va possibilitar que durant els mesos de tancament no perdéssim la intimitat de la cultura. Un miratge en diferit que ara s’esvaeix. El cinema i la televisió són també indústries a mercè d’una amenaça de temporal que ho enfosqueix tot. TV3, motor a Catalunya, ja acusa la feblesa d’una estructura que encara no s’havia recuperat de l’anterior crisi. Enmig d’una nova sacsejada, el sistema reacciona en funció del seu disseny: només els forts resisteixen en condicions suportables. Les grans plataformes transfrontereres i les seves lògiques acumulatives intentaran menjar-se tot el pastís. A qui li preocupa la producció local, la llengua pròpia?

Pèrdua o purificació? No tot serà blanc o negre, com plantejava Artaud en comparar el teatre i la pesta. Atresorem aprenentatges d’altres crisis però ens falta encara perspectiva per saber si avancem o reculem. Intuïm que no tot anirà bé, encara que se’ns reiteri de forma naïf el contrari. En el moment de seure a rumiar, hem volgut plantejar un número farcit de veus i mirades que ens ajudin a copsar on som ara mateix i cap a on anem. Perquè els canvis que han d’arribar ens agafin informats i connectats els uns amb els altres, sigui en persona, en pantalla o a través del paper de la revista

LLEGIU DE FRANC EL PDF DE LA REVISTA ENTREACTE 209, NÚMERO ESPECIAL D’ESTIU SOBRE LA “NOVA NORMALITAT”

Compartir.

Sobre l’autor

Treballar la cultura, fer visible el món amb l'objectiu de millorar-lo. Tota la resta és folklore. Director d'Entreacte, entre moltes altres coses.

Deixa una resposta