© ESCAC

Una figura imprescindible del passat, present i futur del cinema català.

Josep Maixenchs, fundador, productor i exdirector de l’ESCAC, ha mort a l’edat de 74 anys.

En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, l’actual director del centre, Sergi Casamitjana, ha valorar la feina i aportació de Maixenchs al món del cinema i la formació de professionals: “És molt important el que ha fet els últims anys pel cinema català. I també per la formació de tota aquesta gent. Amb 18 o 20 anys van arribar a l’escola i s’han convertit en el que ara són. En Josep era un home que creia profundament en l’ensenyament i la formació.”

També Juan Antonio Bayona, director de Un monstruo viene a verme i exalumne d’ESCAC ha mostrat el seu condol per la mort de Maixenchs a qui ha definit com “un home incansable, entusiasta, un visionari que va lluitar per oficialitzar l’ensenyament del cinema quan ningú creia en ell”.

Maixenchs, nascut a Terrassa el 1943, va fundar l’ESCAC l’any 1994 creant els primers estudis oficials universitaris en cinema i audiovisuals del país. En aquests gairebé 25 anys, el centre ha contribuit a crear una nova fornada de cineastes en la que s’inclouen noms com J.A Bayona, Javier Ruiz Caldera, Mar Coll, Kike Maíllo, Dani de la Orden, Elena Trapé i Oriol Tarragó entre d’altres.

També va ser un dels personatges clau per impulsar el Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, durant la dècada dels vuitanta.  A més, va crear la productora Escándalo Films, vinculada a l’ESCAC per fer de pont entre acadèmics i professionals, era membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català i durant la seva carrera va rebre diversos guardons, com el Premi Nacional de Cultura, la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de Barcelona i la Creu de Sant Jordi el 2012.

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta