Un dels impulsors del mític Grec del 76 i de l’AADPC va morir el passat divendres als 82 anys.

Nascut a Alguaire (Segrià), la trajectòria de Josep Maria Loperena ha tingut sempre una gran vinculació amb la cultura. Després de dirigir diversos espectacles en els anys 60 i 70, va participar en el Grec del 76, un moviment col·lectiu revolucionari, precursor de l’AADPC, que va portar a un bon nombre d’intèrprets a autoproclamar-se els seus propis patrons i a gestionar el festival aquell estiu.

A partir d’aleshores, Loperena va abandonar la creació teatral i es va dedicar a l’advocacia i a la defensa de diversos col·lectius del sector. Va protagonitzar alguns dels processos més rellevants de la Transició espanyola com són els casos de l’atemptat contra la sala de festes Scala, el cas de l’obra La Torna d’Els Joglars o el contenciós de Lluís Llach contra Felipe González per incompliment de compromís electoral, a més de diversos processos en defensa d’escriptors, periodistes i independentistes catalans. També va redactar una querella davant el Tribunal Penal Internacional de l’Haya contra José María Aznar per la intervenció espanyola en la guerra de l’Iraq.

Recentment, va participar com a assessor legal a l’assemblea fundacional de l’Associació Cultural i Cívica “Teatre amb R” (Teatre amb i per la República).

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta