L’edifici acollirà activitats escèniques i serveis municipals a partir de 2027.
El Teatre Capitol tornarà a aixecar el teló. Cinc anys després del seu tancament, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat la recuperació d’aquest emblemàtic equipament de la Rambla, que passarà a ser de titularitat municipal i esdevindrà un nou espai d’activitat teatral i serveis públics. La iniciativa s’inscriu dins del projecte de revitalització cultural de la Rambla i reforça la voluntat del consistori d’atraure de nou la ciutadania al centre de la ciutat.
El nou Capitol mantindrà les dues sales escèniques —una amb 402 butaques i l’altra amb 198— que es posaran a disposició del sector teatral després d’unes obres d’adequació que es preveu que finalitzin a la tardor de 2027. La gestió de l’equipament es decidirà mitjançant concurs públic, com ja s’ha fet amb altres espais culturals municipals com El Molino o Paral·lel 62.
Paral·lelament, el mateix edifici allotjarà en un futur les oficines dels Serveis Centrals del Consorci de Biblioteques de Barcelona, actualment ubicades en dos locals de lloguer. Amb el trasllat, l’Ajuntament estalviarà en despeses de lloguer i millorarà les condicions de treball i funcionalitat de l’equip. Es preveu destinar uns 900 m² per a despatxos, sales de treball i un magatzem logístic per a la distribució de documents i materials a tota la xarxa bibliotecària.
Una operació urbanística per fer-ho possible
La reobertura del Capitol ha estat possible gràcies a una modificació puntual del Pla General Metropolità (MPGM) que ha permès canviar la qualificació urbanística de la finca situada als carrers Santa Anna 7 i 9, on es troba el teatre. Aquesta operació s’ha fet en acord amb la propietat, que també és titular de l’edifici del número 2 del carrer Fontanella, el qual canviarà d’ús per compensar la cessió del Capitol a l’Ajuntament.
La plusvàlua generada per aquesta permuta servirà, a més, per finançar una part important de les obres de rehabilitació. El propietari actual de l’edifici actuarà com a promotor del projecte, d’acord amb el conveni signat amb el consistori, que en supervisarà el disseny i l’execució.

Memòria i projecció de futur
Amb la reobertura del Capitol, la ciutat suma dos nous espais escènics al cor de Barcelona en un moment de creixement de públic i demanda d’aforaments. Aquesta incorporació se suma a altres iniciatives recents per recuperar espais teatrals com la Sala Muntaner, el Teatre del Raval, el Teatre Arnau o El Molino.
Inaugurat com a cinema el 1926 i reconvertit en teatre l’any 1997, el Capitol va acollir 379 espectacles i més de 14.000 funcions fins a la seva clausura. El 3 de juliol de 2019, una inundació a l’hotel adjacent va obligar a suspendre l’activitat, i la darrera funció va tenir lloc el 12 de març de 2020, en plena vigília del confinament per la pandèmia.
Amb aquesta operació, Barcelona no només recupera un edifici icònic amb gairebé un segle d’història, sinó que reafirma la seva aposta per una cultura de proximitat, oberta, accessible i articulada des del centre cap a tota la ciutat.