El Teatre Nacional de Catalunya ja ha fet pública la seva nova temporada, la primera amb Carme Portaceli a la direcció. Una programació oberta que aposta per les coproduccions, la dramatúrgia contemporània i la participació en projectes internacionals d’intercanvi. Aquí en teniu les cinc característiques principals.
1. Una porta al món
El TNC de Portaceli buscarà obrir-se a altres institucions i projectes, amb una forta mirada cap a l’intercanvi. Començant per la proposta inaugural: Running for democracy és una obra col·lectiva de set autor/es internacionals que a cada país dirigeix un/a director/a forà. Els projectes d’aquest tipus continuaran durant tota la temporada amb el cicle Noves dramatúrgies europees; el projecte Variacions, que estableix vincles entre escoles de teatre, i amb els Balls literaris, en què un autor/a de Catalunya i un altre/a visitant hauran d’escriure una peça a quatre mans en 48 hores. A tot això s’hi ha de sumar un espectacle de la companyia sud-africana Isango Ensemble, una coproducció amb diferents teatres europeus dirigida per la francesa Séverine Chavrier i un espectacle de dansa de gran format de la coreògrafa Sharon Eyal i Rambert.
2. Català, Benet i Jornet i Ionesco
La primera gran producció de la sala gran serà La Víctor C., una dramatúrgia d’Anna Maria Ricart sobre la vida de l’autora que dirigirà Portaceli amb Rosa Renom com a protagonista. Parlant de Català, també arribarà al TNC Infanticida, l’òpera electrònica a partir de la seva obra protagonitzada per Neus Pàmies. Per la seva banda, Sílvia Munt dirigirà Desig de Josep Maria Benet i Jornet i, amb la mateixa escenografia, la francesa Jade Maignan en farà una reinterpretació en el marc del projecte internacional Variacions. En un altre registre, Ramon Simó dirigirà el Macbett satíric d’Eugène Ionesco amb Joan Carreras en el paper principal.
3. Creació contemporània
Ni Shakespeare, ni Txékhov ni Rusiñol. Aquest any la programació fa un gir cap als artistes vius amb les noves propostes d’Helena Tornero, Victoria Szpunberg, Jumon Erra, Victor Sánchez Rodríguez (amb un projecte amb col·laboració amb el Teatre Principal de València), Manuela Infante, Agnès Mateus i Quim Tarrida, Les Impuxibles amb María Velasco i Xavier Bobés, que crearà un espectacle amb Alberto Conejero. També es podrà veure el retorn d’Europa Bull de Jordi Oriol i arribaran al TNC Jo, Dona, l’homenatge de Marta Carrasco a Lili Elbe i Prostitución, l’espectacle d’Andrés Lima escrit a quatre mans amb Albert Boronat. Per acabar la temporada, es crea el cicle Zip, una setmana de creació contemporània a través de propostes de nous formats que també inclourà xerrades i tallers.
4. Per a tota la família
La programació dirigida a les famílies portarà tres propostes de teatre i dansa: Campi qui Pugui presentarà la premiada Camí a l’escola, la companyia Maduixa celebra els seus quinze anys d’existència amb Lú i els pallassos de La Baldufa faran riure amb Bye bye Confetti.
5. Publicacions, abonaments i TNCDigital
Portaceli mantindrà un dels èxits de l’època Albertí: les publicacions teatrals -amb nova estètica- i els clubs de lectura Llegir el Teatre. També es mantindrà el catàleg d’obres en línia, que incorporarà la majoria de les propostes programades. I els abonaments, que permeten comprar per avançat un paquet d’entrades amb descompte. Una novetat d’aquest any és l’abonament jove, que permet aconseguir 10 entrades a 10 euros per als menors de trenta-cinc anys.