Close Menu
Entreacte
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Nosaltres
    • Edició Paper
    • Publicitat
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Entreacte
    • ACTUALITAT
    • PERSONATGES
      • ENTREVISTA
      • PERFIL
      • PROTAGONISTES
    • A FONS
    • AUDIOVISUAL
    • OPINIÓ
    Entreacte
    Estàs a:Inici»Entrades»Actualitat»L’AADPC s’actualitza amb una marca més inclusiva
    Actualitat

    L’AADPC s’actualitza amb una marca més inclusiva

    EntreactePer Entreacte28 d'octubre de 2024Actualitzat:28 d'octubre de 2024No hi ha comentaris5 Minuts de lectura
    Acte de presentacio de la nova imatge de l'AADPC © Glòria Solsona
    Acte de presentacio de la nova imatge de l'AADPC © Glòria Solsona

    L’Associació d’Actors i Directors de Catalunya es redefineix com a Associació de Professionals de la Interpretació i la Direcció per englobar un ampli ventall de perfils artístics i reforçar el seu rol com a referent sindical.

    L’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) emprèn una nova etapa amb un canvi de nom i una renovació d’imatge, inclòs un nou disseny del seu espai web. A partir d’ara, es presentarà com a Associació de Professionals de la Interpretació i la Direcció de Catalunya, amb l’objectiu d’abraçar una diversitat més àmplia de perfils professionals dins dels sectors del teatre, l’audiovisual i el doblatge. Amb aquest gir l’entitat busca adequar-se a una realitat més inclusiva en termes de gènere i àmbit professional, mantenint les sigles AADPC que la identifiquen des de fa més de quatre dècades.

    El canvi d’etapa s’ha presentat dilluns en un acte celebrat al teatre Golem’s de Barcelona, amb l’assistència dels principals agents del sector escènic i audiovisual i una representació institucional que ha encapçalat el president del Parlament, Josep Rull. Al final de l’acte ha tingut lloc una trobada entre associats per celebrar la transformació de l’entitat.

    Acte de presentacio de la nova imatge de l'AADPC © Glòria Solsona
    Àlex Casanovas a l’acte de presentació de la nova imatge de l’AADPC © Glòria Solsona

    En els parlaments de l’acte, el president de l’AADPC, Àlex Casanovas, ha subratllat les fites aconseguides per l’entitat, com les ajudes als artistes en el temps de la pandèmia, la posada en marxa del Pla Integral del Teatre, l’aprovació d’un informe per a l’estatut de l’artista, el reconeixent de la intermitència en la professió i l’aprovació del reglament per a ensenyaments artístics.

    Per la seva banda, el secretari d’Acció Sindical, Edu Gibert, ha indicat que les bones xifres de la indústria en assistència i recaptació no es reflecteixen en les condicions sociolaborals dels professionals que l’integren, per lamentar, tot seguit, que un 52% dels artistes del país no poden viure només de la seva professió.

    Edu Gibert a l'acte de presentacio de la nova imatge de l'AADPC © Glòria Solsona
    Edu Gibert a l’acte de presentació de la nova imatge de l’AADPC © Glòria Solsona

    La vicepresidenta de l’entitat, Ester Bartomeu, també ha intervingut a l’acte per comentar les línies del Pla d’Impuls del Teatre que actualment treballa l’AADPC, destacant el programa de professionalització, formació i acompanyament professional i la redacció d’un codi de bones pràctiques per a les residències creatives en espais culturals.

    Nous serveis i recursos per als socis

    El nou logotip, inspirat en la “A” d’Associació i en la “D” de Direcció i Doblatge, incorpora també la imatge d’un focus, que simbolitza la vinculació de l’entitat amb el teatre, el doblatge i l’audiovisual. A més, s’ha estrenat una nova pàgina web (www.aadpc.cat) que diferencia clarament dues àrees: Sindicat i Associació. Aquest disseny respon a la voluntat de facilitar l’accés a les eines sindicals per a la defensa de la professió i als recursos associatius per fomentar la seva presència en la societat. Amb 1.200 membres, l’AADPC és un punt de referència per a les institucions, les empreses i el públic en general que es relaciona amb el sector.

    La zona sindical de la nova web permet consultar convenis col·lectius amb taules salarials actualitzades per al teatre, l’audiovisual i el doblatge. També ofereix serveis d’assessorament legal, accés a la informació d’agendes sectorials i informació del servei d’atenció a les víctimes d’abús en el sector. La zona associativa inclou, entre altres, un directori professional amb 53.000 visites l’any passat, la difusió d’activitats com lectures dramatitzades o esdeveniments en centres penitenciaris.

    Com a novetat, la web incorpora un espai personal per a socis, amb carnet digital i un històric de documentació que permet actualitzar les dades i accedir a informacions rellevants per a la carrera professional. D’altra banda, l’AADPC fa una crida a la seva “comunitat amiga”, una iniciativa per involucrar aquells que, sense ser professionals, volen donar suport a l’entitat.

    Aspecte del nou web de l’AADPC.

    Nous reptes per dignificar la professió

    Amb el lema “El drama només als escenaris. Fem Sindicat”, l’AADPC treballa per desmuntar l’estereotip d’un sector artístic exempt de problemes quotidians. Actualment, un 77% dels professionals està per sota del llindar de la pobresa, i només un 2% supera els 35.000 euros anuals en ingressos per la seva feina. Davant aquesta situació, l’associació impulsa mesures com la qualificació professional, l’adequació fiscal per al sector i la protecció contra l’impacte de la intel·ligència artificial en drets d’imatge i propietat intel·lectual.

    Com ha resumit el secretari Sindical en una amb una metàfora esportiva: “No podem tenir equips d’11 titulars amb grans salaris i una banqueta de 3.000 suplents sota el llindar de la pobresa, sense oportunitat de sortir al camp, tret que un titular es lesioni”. L’entitat considera que només un model de distribució d’ajuts i millores en les condicions laborals podrà revertir la situació actual i garantir que els professionals gaudeixin de condicions dignes.

    De cara al futur

    L’AADPC també ha manifestat la seva preocupació per l’impacte de la intel·ligència artificial (IA) en la professió, advocant perquè la IA no comprometi els drets de propietat intel·lectual ni d’imatge, sinó que serveixi com a eina de suport a la creativitat. Pel que fa a les administracions públiques, l’associació reclama una distribució més equitativa dels ajuts, especialment dirigida a les companyies emergents i les sales de petit format, que ofereixen ocupació a nombrosos actors però sovint amb sous insuficients.

    Finalment, l’acte ha servit per reclamar la necessitat de reformar el IV Conveni de Teatre de Catalunya per incloure millores salarials i condicions específiques per al teatre musical, així com de negociar el IV Conveni de l’audiovisual estatal, amb inici previst per al proper novembre, per adaptar-lo a la realitat publicitària i garantir seguretat laboral. Entre les propostes hi ha la incorporació de la figura de coordinadores d’intimitat per assegurar un ambient de treball respectuós als rodatges i l’elaboració d’un conveni propi per al sector del doblatge, una àrea sense cobertura legal específica.

    AADPC
    Comparteix. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
    Article anteriorMireia Portas, escapades teatrals
    Següent Article Sobre precarietat, plans B i l’espai que tenim les joves en el sector
    Entreacte
    • Web
    • Facebook
    • X (Twitter)

    Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

    Articles Relacionats

    Robert Wilson protagonitza un documental ja disponible a CaixaForum+

    14 de maig de 2025

    Mor Joan de Sagarra, cronista cultural de referència

    9 de maig de 2025

    Els Terrats en Cultura més diversos tancaran edició amb una lectura dramatitzada del llibre ‘Entreacte(s)’

    8 de maig de 2025
    Deixa un comentari Cancel Reply

    No et perdis
    Hibridació 19 de maig de 2025

    Un teatre per menjar-se’l

    Un crític literari es lamentava no fa gaire d’un periodisme en hores baixes que dedica…

    La intel·ligència artificial fa tremolar el món del doblatge

    La setmana gran de Lara Díez Quintanilla

    Robert Wilson protagonitza un documental ja disponible a CaixaForum+

    Segueix-nos a les xarxes
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    On aconseguir Entreacte?
    Edició paper
    Núm 228 • Primavera 2025
    Publicitat

    L’única capçalera en català especialitzada en arts escèniques i audiovisuals. Entrevistes, reportatges, notícies, agenda... Tota la informació del sector del teatre, el cinema, les sèries i el doblatge a Catalunya.

    Editat per:
    AADPC
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Últims Articles

    Un teatre per menjar-se’l

    La intel·ligència artificial fa tremolar el món del doblatge

    La setmana gran de Lara Díez Quintanilla

    CONTINGUT
    • ACTUALITAT
    • PERSONATGES
      • ENTREVISTA
      • PERFIL
      • PROTAGONISTES
    • A FONS
    • AUDIOVISUAL
    • OPINIÓ
    • Ajuntament de Barcelona
    • Generalitat de Catalunya
    • Cobierno de España
    • +34 93 231 14 84
    • entreacte@aadpc.cat
    • publicitat@entreacte.cat
    • © 2025 Entreacte
    • Nosaltres
    • Edició Paper
    • Publicitat

    Escriviu a sobre i premeu Intro per cercar. Premeu Esc per cancel·lar.