A través d’un servei d’atenció, s’han atès abusos de poder, assetjament sexual i violència masclista digital
ACN/Redacció – Durant els seus dos primers anys de funcionament, el Servei d’Atenció de l’Acadèmia del Cinema Català ha assistit 21 persones, entre víctimes i testimonis, en el sector audiovisual i les arts escèniques. Aquesta iniciativa, la primera del seu tipus a Espanya, ha format més d’un miler d’estudiants i centres en la lluita contra diverses formes de violència, ha difós el seu protocol intern i ha promogut la creació d’una figura específica en els rodatges. Dels 21 casos tractats, 17 eren víctimes, 4 testimonis i un agressor. Els tipus de violència més freqüents inclouen abusos de poder, assetjament sexual, violència masclista digital i agressions sexuals. La component sexual ha estat present en el 70% dels casos del 2022, el 40% del 2023 i el 50% a principis del 2024.
El servei ha proporcionat suport a les víctimes garantint la confidencialitat i la independència de l’Acadèmia, amb l’ajuda de les especialistes Aina Troncoso, psicòloga, i Carla Vall, advocada penalista i criminòloga. A més de l’assessorament jurídic i psicològic, els casos que ho han requerit han estat derivats a altres serveis i recursos.
El 2022, un 60% de les consultes provenien de testimonis propers, mentre que el percentatge de consultes directes de les víctimes va augmentar entre 2023 i 2024. També es va observar que inicialment el 60% de les consultes estaven relacionades amb situacions recents, però aquest percentatge ha anat disminuint, reflectint una millora en la detecció i l’ús del servei com a recurs immediat per a les víctimes i testimonis.
Abusos en el context laboral
El context laboral ha estat el més propici per a aquests abusos, seguit dels entorns educatius i altres àmbits extra-laborals. El 2023, quatre dels casos atesos van decidir interposar una denúncia, un augment respecte a l’únic cas denunciat el 2022. Tres d’aquests casos continuen en seguiment durant el procés de la denúncia.
Durant la presentació de les dades, l’Acadèmia ha destacat la importància de la divulgació del servei en l’àmbit educatiu i professional, amb xerrades a escoles i universitats del sector audiovisual i participació en festivals com Catalunya Film Festivals, D’A Barcelona Film Festival, L’Alternativa, DocsBarcelona, el Festival de Sitges i els festivals de San Sebastián i Málaga.
L’Acadèmia ha expressat el seu compromís amb la creació d’un observatori de les violències masclistes en el sector, recopilant dades anonimitzades i compartint-les anualment per contribuir a la conscienciació social i les polítiques públiques. Les dades recollides inclouen informació sobre qui realitza la consulta, el tipus de violència denunciada, la temporalitat dels fets i les accions preses per les víctimes.