Fins al 28 de novembre, el Festival de Cinema Independent de Barcelona torna a la presencialitat a diferents espais de la ciutat. La programació en línia continuarà a Filmin una setmana més, fins al 5 de desembre. En les diferents seccions oficials competiran 15 llargmetratges i 24 curtmetratges, als que s’ha de sumar les sessions especials i una variada selecció de tallers, seminaris i classes magistrals.
El Festival de Cinema Independent l’Alternativa es troba aquests dies immers en la seva 28a edició. En la secció Oficial Internacional competeixen 8 pel·lícules que juguen amb la ficció, l’assaig, l’híbrid i l’inesperat, certificades per alguns dels més importants festivals d’autor del món. Entre les direccions que s’hi poden veure hi ha noms com Miguel Ángel Blanca, Theo Anthony, Tin Dirdamal, la debutant Natalia Garayalde, Zoé Chantre, Angelo Madsen Minax, Alice Diop i Jean-Gabriel Périot. En la Secció Nacional hi trobem set llargmetratges i onze curtmetratges que entremesclen ficció, no-ficció, assaig, animació i experimental. En aquest apartat hi trobem noms com Arantza Santesteban, que ve de guanyar el DocsLisboa; Iván Guarnizo, molt ben rebut al Festival de Málaga; Guillermo G. Peydró; Aitor Merino; Miguel Eek; David Pantaleón i Filip Martinovic.
A les Sessions Especials, es podran veure títols com Canto cósmico. Niño de Elche, de Marc Sempere i Leire Apellaniz, una biografia coral del Niño de Elche; City Hall de Frederick Wiseman; Courtroom 3H, d’Antonio Méndez Esparza, i The Story of Looking de Mark Cousins. Aquest diumenge, el mexicà Tin Dirdamal, també present a la Secció Oficial, projectarà fora de concurs So vertical. I també se celebrarà una trobada amb Médicos Sin Fronteras amb motiu d’Stop Filming Us, de Joris Postema, sobre la (im)possibilitat de desfer-nos de les conseqüències del colonialisme. La cloenda es farà el diumenge 28 amb la projecció d’Edna, d’Eryk Rocha, un retrat sorprenent de l’autopista transbrasilera.
Una de les novetats de l’edició és la secció Satèl·lits, en què s’ha convidat a tres cineastes nacionals amb trajectòries destacades o amb òrbites que s’han anat creuant amb la de l’Alternativa: Oskar Alegria, Manuel Muñoz Rivas i Carla Simón aproparan el seu univers cinematogràfic i el dels seus referents, a més d’oferir diverses classes magristrals i seminaris. La seu principal del festival serà un any més el CCCB, si bé també hi haurà activitats i projeccions a la Filmoteca de Catalunya, el cinema cooperatiu Zumzeig i el cinema Maldà. Les pel·lícules de les seccions oficials es projectaran fins al 20 de novembre i les Sessions Especials s’allargaran fins al 28. Paral·lelament, algunes de les projeccions estaran disponibles a Filmin fins al 5 de desembre.