La gran festa del cinema català té data i lloc. Serà el 19 de gener de 2020 a l’Auditori del Fòrum de Barcelona. T’avancem alguns dels detalls d’una gala que tornarà a coronar el bo i el millor de la nostra cinematografia. Llums, càmera, acció!
Una gala molt teatral
Serà una festa cinematogràfica, segur, però la gala tindrà un destacat caràcter teatral. L’Acadèmia del Cinema ha confiat la producció de la dotzena gala dels Premis Gaudí a la companyia Dagoll Dagom. Una actriu molt arrelada a la formació, Anna Moliner, serà la presentadora, i com a cantant podem esperar algun moment musical entre premi i premi. El director Jordi Prat i Coll serà l’encarregat de dirigir l’acte després de triomfar al TNC amb Els jocs florals de Canprosa i La rambla de les floristes. Ah, per si us agafa lluny el Fòrum, la gala serà retransmesa per TV3.
Els favorits
Les distàncies, Entre dos aguas, Viaje al cuarto de una madre, Estiu 1993, Incerta Glòria… Aquests són alguns dels títols que han triomfat en les darreres edicions dels premis del cinema català. Encara no sabem el títol que més premis tindrà el 19 de gener, però algunes de les favorites són Els dies que vindran, de Carlos Marques-Marcet, en l’apartat de pel·lícula en llengua catalana; Idrissa, crònica d’una mort qualsevol, de Xapo Ortega i Xavier Artigas, en l’apartat de llargmetratge documental; Suc de síndria, d’Irene Moray, en l’apartat de curtmetratge, o fins i tot títols ja predilectes com La favorita, de Yorgos Lanthimos, en l’apartat de llargmetratge europeu.
Presència femenina
El constant augment de la presència femenina tant en els treballs seleccionats com en els premis atorgats ha estat notable en les passades edicions. Una dinàmica que es repetirà en el desenvolupament de la gala d’enguany, una edició en què trobem un 36% de direcció femenina entre els seleccionats. Les dades són clares: 22 de les 59 pel·lícules candidates estan dirigides o codirigides per dones. Hi participen un total de 25 directores en la primera volta, unes xifres molt similars a l’edició anterior, que va tenir un 30% del total d’inscrites.
Més català i més petit format
La presència del català ha crescut, amb 14 pel·lícules de ficció candidates, el doble que l’any passat. Altres llengües utilitzades enguany són el francès, l’italià, l’eusquera i l’àrab. Els pressupostos de les cintes aspirants ha estat més modest que en altres edicions. Només tres de les 14 pel·lícules que optaven a la nominació a millor film han aconseguit arribar al milió d’euros, quan la mitjana de les produccions a Europa se situa en els 3 milions. Xifres que ens parlen de la precarietat en la producció, tot i que no en els resultats.