La temporada 2018/2019 ha començat posant tota la carn a la graella amb una generosa oferta de musicals
Tot un símptoma de bona salut en el nostre panorama escènic, que ens recorda temps previs a la crisi, amb una escena per a grans audiències en plena forma i la quimera dels tres milions d’espectadors per any com a somni del sector. Repassem les propostes que ompliran de música els nostres teatres.
La Jaula de las locas. Bogeries amb molt de seny
Teatre Tívoli,
A partir del 14 de setembre
La fórmula de l’èxit té un equip de direcció format per la bèstia mediàtica Àngel Llàcer i el mestre del gènere Manu Guix. Els avalen èxits com El petit príncep. El repartiment el formaran el mateix Llàcer i un referent dels musicals com és Ivan Labanda. Tot fugint de la fórmula de popurris de grans èxits, la tria de l’obra mereix certa
atenció, parlem d’un muntatge basat en la versió revival de gran format de Jerry Herman i Harvey Fierstein de l’obra francesa La cage aux folles, de Jean Poiret. A més del’equip artístic, el projecte està produït per Nostromo Live, responsables de l’èxit de Casi Normales. Tot a punt per triomfar.
Johnny & Vienna. El western fet espectacle
Maldà Teatre.
Del 22 d’octubre al 8 de novembre
Fa poc més de dos anys, mentre escoltaven grans clàssics musicals del western a Spotify, en Llàtzer Garcia i la Maria Casellas van decidir que n’havien de fer un espectacle. Així va néixer Johnny & Vienna, que es podrà veure al Maldà Teatre. Un cabaret poètic a través de cançons de pel·lícules, com Johnny Guitar, de Nicholas Ray, o grans clàssics de John Ford o Howard Hawks, entre d’altres. Garcia, de fet, ha construït la dramatúrgia des del terreny sensorial i no argumental, deixant-se endur cap a on el portaven les cançons. Per què western? “Perquè parla de la voluntat de la humanitat de tornar a començar, de buscar un nou paradís”, respon.
Els Jocs Florals de Canprosa. Bogeries amb molt de seny
Teatre Nacional de Catalunya
Del 4 d’octubre a l’11 de novembre
“A Santiago Rusiñol no se l’ha llegit amb les implicacions ideològiques profundes”, diu Xavier Albertí. Ho podrem comprovar a Els Jocs Florals de Canprosa, una paròdia sobre aquest certamen, estrenada per primer cop l’any 1902, en un context de forta crispació social. A Rusiñol el van acusar d’anticatalanista i l’espectacle va ser prohibit pels aldarulls causats. Jordi Prat i Coll ha agafat el text i l’ha convertit en un musical esbojarrat, protagonitzat per grans noms de l’escena com Àngels Gonyalons i Anna Moliner, entre d’altres.
Maremar. Paraula, dansa i cançó
Teatre Poliorama
A partir del 22 de setembre
Maremar té tots els ingredients per ser un dels musicals de la temporada: un espectacle que fusiona Pèricles, el Príncep de Tir, de Shakespeare, l’univers musical de Lluís Llach i el drama dels refugiats. Tot sota el segell d’una de les grans companyies del país: Dagoll Dagom. Es tracta, segons la productora Anna Rosa Cisquella, “d’un homenatge metafòric i poètic als qui que creuen els mars, que intenten trobar una nova vida”. Maremar no serà un musical convencional, sinó una creació col·lectiva, on cançó (a cappella i a càrrec d’Andreu Gallén), paraula i dansa (Ariadna Peya) tindran la mateixa importància.
24 hores en la vida d’una dona. Un remolí emocional
Teatre Condal
Del 7 al 25 de novembre
Fa tres anys, Sílvia Marsó va veure un musical a París dirigit per Christine Khandjian i Stéphane Ly-Coug que la va meravellar. Li va agradar tant, que va decidir fer-se càrrec de la producció de l’espectacle i portar-lo al nostre país. Portar-lo i protagonitzar-lo. Sílvia Marsó serà la protagonista de 24 hores en la vida d’una dona, un musical de cambra basat en la novel·la de Stefan Zweig i dirigit per Ignacio García. Hi trobarem passió desenfrenada, llibertat, sentiment de culpabilitat i, per damunt de tot, una reivindicació del poder de decisió femení, i tot amb música en directe.
24 hores en la vida d’una dona
Fun home. La casa dels musicals
Teatre Condal,
A partir del 13 de setembre
El projecte Onyric que Daniel Anglès ha imaginat arriba amb la intenció de transformar el Condal en la “casa gran dels musicals”. L’expectació creada entre els aficionats és molt alta, i amb raó. La temporada dedicada als musicals començarà amb l’adaptació de Fun home, tot un referent contemporani a Broadway, on va ser el primer muntatge amb una lesbiana com a personatge principal. Els protagonistes seran Mariona Castillo i el mateix Daniel Anglès, que també dirigeix i és coautor de la versió en català, que –atenció– té un bon planter de nens en el repartiment.
Altres propostes
No guardeu l’agenda: el Condal acollirà el retorn de Paquito Forever, el Teatre Gaudí acollirà la versió musical de Carrie de Steven King, i el Tívoli serà l’escenari de La Familia Addams, un dels musicals més aplaudits de Madrid.