Anem al cinema? Aquest trimestre us proposem quatre títols a la gran pantalla: una barreja de ficció i realitat, un experiment, un thriller ubicat als arrossars del llevant espanyol i l’última amb Penélope Cruz i Antonio Banderas. A la Filmoteca també hi trobareu un bon grapat de cicles. Si us agraden les intimitats del sector, no us perdeu l’exposició sobre Fellini. I al gener, dues sèries dels creadors de Vis a Vis i Polseres vermelles.
1. Sis dies corrents, de Neus Ballús (pel·lícula)
La nova pel·lícula de la directora i guionista Neus Ballús (La Plaga) relata una setmana en la vida d’en Valero, en Moha i en Pep, treballadors d’una petita empresa de fontaneria i electricitat als afores de Barcelona. Es tracta d’una ficció en clau de comèdia, però amb tocs de documental, amb un elenc d’actors no professionals que interpreten una versió d’ells mateixos.
2. El lodo, d’Iñaki Sánchez Arrieta (pel·lícula)
El director valencià Iñaki Sánchez Arrieta estrena nova pel·lícula amb Raúl Arévalo i Paz Vega encapçalant el repartiment. Un thriller ambientat als arrossars del llevant espanyol en què un prestigiós biòleg intenta protegir el paratge de la seva infància. Les mesures que pren l’enfronten amb la resta d’habitants de la zona, que veuen atacada la seva forma de vida i subsistència.
3. La última cena, de Toni Agustí i Maria S. Torregrosa (pel·lícula)
Els creadors i protagonistes de La última cena la defineixen com un experiment cinematogràfic. En un sol dia, un grup de tècnics i intèrprets es van reunir per gravar un sopar d’amics a temps real, partint d’una breu descripció dels personatges i amb una clara voluntat d’improvisar. El resultat és una història esbojarrada marcada per un cas de corrupció en què un dels protagonistes es veu involucrat.
4. Desembre a la Filmoteca (cicles)
Al desembre, la Filmoteca de Catalunya celebra tres centenaris. Els dos primers són de dues de les figures més importants del cinema espanyol: Luis García Berlanga i Fernando Fernán Gómez. El tercer és el del pintor i escriptor suís en llengua alemanya Friedrich Dürrenmatt, que amb les seves novel·les de crims i obres de teatre fosques va inspirar nombroses adaptacions cinematogràfiques. En l’àmbit internacional, es pot veure un cicle dedicat al cinema iranià anterior a 1979, una retrospectiva de l’edat d’or del cinema coreà (anys cinquanta i seixanta) i l’última part del cicle dedicat al bengalí Satyajit Ray.
5. El centenari. Fellini al món (exposició)
Coorganitzada per l’Istituto Italiano di Cultura a Barcelona i El Born Centre de Cultura i Memòria, la mostra permet submergir-se en el món oníric del cineasta Federico Fellini. Més enllà de la seva filmografia, l’exposició ens proposa conèixer-lo en el seu vessant més íntim, amb una acurada selecció de materials: cartells originals de les seves pel·lícules, cartelleres, guions, contractes, cartes, més de 80 fotografies de plató i de la seva vida privada, attrezzo, vestuari i més de 50 dibuixos personals. La mostra es pot veure gratuïtament a El Born CCM fins al 9 de gener.
6. Competencia oficial, de Gastón Duprat i Mariano Cohn (pel·lícula)
La vanitat, l’ego i la pompositat del món del cinema queden retratats en aquest film, una nova producció espanyola-argentina que protagonitzen Penélope Cruz, Antonio Banderas i Óscar Martínez. La comèdia narra les peripècies d’una famosa cineasta que rep l’encàrrec de dirigir una pel·lícula amb dos famosos actors d’idees i metodologies molt diferents. La proposta va passar pels festivals de Venècia i Donosti i arribarà finalment als cinemes el 14 de gener.
7. Express, Starzplay (sèrie)
En la seva nova proposta, el creador de Vis a Vis Iván Escobar repeteix protagonista: Maggie Civantos es posa ara en la pell de la Bárbara, una psicòloga criminal que es converteix en víctima d’un segrest exprés. Després d’aquesta experiència traumàtica, es dedicarà a treballar com a negociadora en casos similars al seu per intentar descobrir-ne els culpables. La primera producció espanyola de la plataforma Starzplay s’estrenarà el 16 de gener.
8. Todos mienten, Movistar + (sèrie)
Pau Freixas (Polseres vermelles, Cites) té nova minisèrie. Els sis capítols de Todos mienten expliquen com es trunca la vida en una tranquil·la urbanització costanera quan apareix a les xarxes un vídeo sexual de la professora de l’escola i un alumne major d’edat. El thriller encara es complicarà més quan aparegui el cadàver
d’un habitant de la zona en un penya-segat. Irene Arcos, Natalia Verbeke, Leonardo Sbaraglia i Ernesto Alterio protagonitzen la ficció en què també apareixen Juan Diego Botto i Miren Ibarguren, entre d’altres. La sèrie es podrà veure a partir del 28 de gener.