Espectacles fonamentals i altres claus mestres d’un festival que serà molt coral i circense Auca#63
La unió fa la força
Un Grec plural, que posa el focus en les manifestacions col·lectives, un festival en què expressions artístiques com el circ o les agrupacions corals tindran un protagonisme molt marcat. “És un festival que hem construït per estar junts”, així ha definit la mostra d’estiu el seu director, Francesc Casadesús, en la presentació d’avui que ha tingut lloc al teatre que dona nom al festival. El Grec 2023 es desenvoluparà entre el 29 de juny i el 30 de juliol. Hi desfilaran 88 propostes, el 55% amb presència de dones amb rol d’autoria o direcció. L’autoria local serà un altre dels eixos del festival, amb el suport a les creacions d’artistes com Aina Alegre, Eu Manzanares, Carlota Subirós (amb una adaptació de La plaça del Diamant de Rodoreda), Sergi Belbel, Jordi Prat i Coll (amb una nova versió del seu musical Rèquiem for Evita) o companyies com Agrupación Señor Serrano, La Veronal o La Conquesta del Pol Sud.
publicitat
Doble inauguració
L’esperit del “més difícil encara” amararà el festival ja des del seu tret de sortida. Com a repte destacat, una doble inauguració, la tradicional a la muntanya de Montjuïc (29 de juny) i una popular ben especial que tindrà lloc al passeig de Gràcia (2 de juliol) per celebrar els 200 anys de la cèntrica avinguda. La primera la protagonitzarà la companyia australiana Gravity & Other Myths en col·laboració amb el Cor de Noies de l’Orfeó Català. The Pulse, que així es dirà l’espectacle, és una potent coproducció internacional del Grec que comptarà amb més de 30 acròbates units a més de 30 cantants. Per la seva banda, el funambulista Nathan Paulin, sota la direcció de Rachid Ouramdane, creuarà el passeig de Gràcia sobre un cable d’acer, un espectacle de carrer gratuït que promet emocions fortes.
Plats principals internacionals
El Grec 2023 tornarà a comptar amb la presència d’Ivo van Hove, director de l’Internationaal Theater Amsterdam, amb una llarga vinculació amb el festival des que en 2013 ens enlluernés amb les Tragèdies romanes. Ara serà el torn de Who killed my father, adaptació de van Hove d’un text d’Édouard Louis que també ha muntat un altre tòtem del teatre europeu, Thomas Ostermeier. La coreògrafa Sasha Waltz també tornarà al Grec més d’una dècada després per mostrar la seva versió ballada de la setena simfonia de Beethoven en col·laboració amb l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu. Un altre dels plats forts internacionals serà la presència de Robert Wilson amb una versió d’Ubu roi d’Alfred Jarry inspirada (sobretot en el vestuari) en l’emblemàtic espectacle Mori el Merma que La Claca va estrenar en 1978 amb un clar accent antifranquista. Finalment, tanca el menú de patums internacionals Dimitris Papaioannou, que torna al Grec amb Ink, un espectacle en la seva línia visual i onírica que comptarà amb la presència del creador en escena.
Noves descobertes
A banda dels noms consolidats de l’escena internacional que repeteixen enguany, el Grec també permetrà descobrir cares noves. És el cas d’Alexander Zeldin, qui va ser l’alumne destacat de Peter Brook i presentarà The Confessions, un espectacle que recorrerà els principals festivals d’Europa. També entre les barreges més inesperades hi ha el duet que formen el coreògraf i ballarí francobelga Damien Jalet i l’artista visual japonès Kohei Nawa. Junts presentaran Vessel una fusió d’escultura i coreografia que compta amb l’aval del Théâtre National de Chaillot de París. L’espinós tema dels feminicidis serà protagonista a la proposta de Carolina Bianchi, mentre que Rabih Mroué tocarà el tema del conflicte del Líban a través d’una història familiar en primera persona.
El circ d’ara
Més enllà de la doble inauguració, el circ de casa amb un accent marcadament contemporani tindrà un protagonisme especial en el festival. Hi desfilaran Moon Ribas amb Quim Girón (Ramat simfònic), la Cia Clara Poch (Lady Panda), Escarlata Circus (La grUtesca), Joan Català (Idiòfona), Maria Palma (La veu submergida) i Leandro Mendoza (Vetus venustes). Completen el programa circense altres propostes internacionals com les del francès Boris Gibé i la Cie Les Choses de Rien, el Circus Ronaldo (premi Ciutat de Barcelona), Yoann Bourgeois, referència del circ francès qui presentarà Celui qui tombe i, finalment, Circusnext, projecte europeu amb els millors números de circ del continent que celebrarà dues gales a la ciutat.
Espais singulars
La descentralització i l’aprofitament d’espais singulars serà un altre dels eixos que es reforçarà en la pròxima edició del Grec. Hi haurà programació en indrets inèdits com el Dipòsit del Rei Martí, on Aurora Bauzà i Pere Jou presentaran A beginning Expanded version amb la col·laboració del Cor jove del Teatre Principal de Palma. L’Hospital de Sant Pau serà l’escenari de Rèquiem de la llum, de Marina Mascarell i l’Orfeó Català. El Grec també es deixarà sentir a La Model, on la Cia Roberto G. Alonso aixecarà Jo, travesti, un text de Josep M. Miró sobre la dissidència sexual. També al juliol es podrà veure al CCCB la trilogia sencera que Cabosanroque ha dedicat a importants escriptors catalans, Dimonis (Verdaguer), Flors i viatges (Rodoreda) i No em va fer Joan Brossa. Finalment, el Museu del Born acollirà Titanas d’Encarni Sánchez, Natsuki i Sol Picó amb el Cor dels Amics de la Unió de Granollers. Les entrades per a totes aquestes propostes es podran adquirir al web del festival a partir del 18 d’abril.