Les arts escèniques a Catalunya sempre han estat un viver d’iniciatives i voluntats creatives innovadores que han fet de la cultura catalana una eina de relació continuada amb la contemporaneïtat cultural europea.
En el marc de la seva tasca de suport i acompanyament al sector cultural i en aquest cas, a les arts escèniques, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) del Departament de Cultura coordina els Plans Integrals, que són instruments de planificació de polítiques, programes i mesures adreçats al sector de les arts escèniques que marquen eixos de treball estratègics per al desenvolupament del sector basats en un diagnòstic consensuat amb tots els agents sectorials.
Els Plans Integrals sorgeixen de la necessitat de promoure un marc d’actuació consensuat amb i per als diferents sectors culturals a mitjà i llarg termini
Els Plans serveixen alhora per analitzar la realitat actual del teatre, el circ i la dansa, per identificar-ne les necessitats i els reptes que cal assolir i per establir les prioritats per a l’acció pública en relació amb aquests sectors en els següents anys. Sorgeixen de la necessitat i la voluntat de promoure un marc d’actuació sòlid i consensuat amb i per als diferents sectors culturals a mitjà i llarg termini.
Aquests Plans Integrals es desenvolupen, posteriorment, en els corresponents Plans d’Impuls, que determinen mesures i accions concretes, calendari i pressupost per a l’execució d’aquestes mesures i accions que responen als objectius i eixos estratègics prèviament definits.
Els eixos i les prioritats que es defineixen en cada un dels plans d’impuls sectorials van des del foment de la creació i la producció fins a l’increment de la contractació nacional, el desenvolupament de públics, la sostenibilitat, la internacionalització, la professionalització del sector i l’accessibilitat, entre d’altres, cobrint tota la cadena de valor de les arts escèniques per enfortir-la i permetre’n un desenvolupament equilibrat i sostenible en el temps.
L’elaboració dels Plans Integrals i d’Impuls es porta a terme seguint una metodologia basada en la participació, la transversalitat, la cooperació entre administracions, i la construcció d’una visió compartida entre els principals agents del sector. Aquesta concertació és imprescindible per abordar problemàtiques complexes de manera eficaç.
Actualment, des del Departament de Cultura s’està treballant en el I Pla Integral del Teatre de Catalunya i el seu corresponent Pla d’Impuls, així com en el II Pla d’Impuls de la Dansa i en el II Pla d’Impuls del Circ.