Artistes i companyies que amb formats innovadors estan eixamplant la frontera de les arts circenses al nostre país.
Joan Català
Va començar amb la companyia Daraomai, al costat de Martí Soler (Baró d’Evel). Després, la companyia es va separar i ell, amb un tronc que li va costar només 20 euros, va començar a rodar Pelat, un espectacle de carrer que 10 anys més tard és tot un fenomen, i encara té bolos a Catalunya i a l’estranger. Ara prepara una nova creació, Idiòfona, una proposta on un grup espectadors i espectadores triats a l’atzar li donaran un cop de mà per construir una gran instal·lació sonora. Es podrà veure en el marc del Grec els dies 22 i 23 de juliol a la Fundació Miró.
Maria Palma
És una de les artistes que despunten amb més força en el panorama circense. El seu nou projecte ha comptat amb el suport de FiraTàrrega i la Fundació Joan Brossa, entre d’altres. Després d’una etapa a la companyia Madame Gaüc, on presentava portés acrobàtics i bàscula, Palma surt de la seva zona de confort per presentar al Grec (5 de juliol), una obra que estrenarà a FiraTàrrega, La veu submergida, una creació d’una gran complexitat tècnica, amb posada en escena i dramatúrgia d’Anna Pascual, que inclou una peixera de 890 quilos i investiga el moviment corporal amb relació a la respiració, al pes, a la veu i a l’element de l’aigua.
Eia
És una de les companyies de referència del circ català, amb un equip d’artistes que presenta peces de carrer i de sala. L’espectacle InTarsi va viatjar per 19 països, va fer 240 funcions i el van veure 65.000 espectadors. Unes xifres espectaculars des del punt de vista del món circense. El muntatge va ser reconegut amb el Premi MAX de les Arts Escèniques 2017 al Millor Espectacle Revelació. Ara està fent gira amb Nuye i prepara una nova creació, titulada La pedra de fusta, amb el suport de FiraTàrrega.
Cíclicus
Vetus venustas és el títol del 14è espectacle de Cíclicus, una companyia amb un espai propi, La Bau, a les Franqueses del Vallès, i liderada per l’argentí Leandro Mendoza, director d’altres espectacles de circ que han passat pel Grec: Retalls (2013), Pals (2015) o Guadual (2016). Després de sis anys dirigint la fira Trapezi de Reus, ara torna amb aquest nou espectacle, una oda al circ plena de sensibilitat i protagonitzada per un quintet d’artistes de diverses generacions i orígens que es podrà veure els dies 5 i 6 de juliol al SAT! Sant Andreu Teatre.
Mumusic Circus
Una reflexió sobre la complexitat humana i els girs que et dona la vida a través del circ, la dansa i la música. Això és, sintèticament, Lady panda, la nova proposta de la gironina Clara Poch, artista polifacètica formada en aparells aeris a França. Juntament amb Marçal Calvet, l’any 2008 va crear la companyia Mumusic Circus, que ara, cinc anys després del meravellós Flou Papagayo, torna al Grec (dies 10, 11 i 12 de juliol) acompanyada de Carla Farreny i de Marçal Calvet.
Quim Girón
Després dels seus dos espectacles amb el gel i el fang de protagonistes, Quim Girón torna a sorprendre, ara amb una proposta que segueix la seva recerca sobre l’animalitat d’Indomador (2015) i que situa l’espectador dins un ramat que es mou pels carrers amb uns altaveus col·locats al pit. Ramat simfònic és una peça que porta a terme al costat de Moon Ribas i que es podrà veure i viure en el marc del Grec a la plaça Margarida Xirgu els dies 6, 7 i 8 de juliol. Format a l’escola Rogelio Rivel, i tot i que el seu llenguatge és cada vegada més híbrid, Girón és un dels referents del circ contemporani a Catalunya.
Més articles del dossier “El circ es vol fer gran”