Close Menu
Entreacte
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Nosaltres
    • Edició Paper
    • Publicitat
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Entreacte
    • ACTUALITAT
    • PERSONATGES
      • ENTREVISTA
      • PERFIL
      • PROTAGONISTES
    • A FONS
    • AUDIOVISUAL
    • OPINIÓ
    Entreacte
    Estàs a:Inici»Entrades»Perspectives»A fons»El repertori de teatre català
    A fons

    El repertori de teatre català

    Francesc Foguet i Albert MestresPer Francesc Foguet i Albert Mestres2 de juny de 2017Actualitzat:24 de gener de 2024No hi ha comentaris16 Minuts de lectura
    Joan Brossa al rodatge del film 'Màgia a Catalunya' de Manuel Cussó-Ferrer (1983). © Jaume Maymó
    Joan Brossa al rodatge del film 'Màgia a Catalunya' de Manuel Cussó-Ferrer (1983). © Jaume Maymó

    Només cal seguir amb certa assiduïtat les cartelleres de Barcelona, València, Palma, Girona o Tarragona per adonar-se que un tant per cent molt elevat d’estrenes, vorejant el 90%, són o bé estrenes absolutes, és a dir, de nova creació, o bé “clàssics” internacionals, és a dir, pertanyents al repertori d’altres tradicions teatrals. Això no passa en altres llocs, on, a més d’una autoestima envejable, tenen un repertori robust, editat, estudiat, reinterpretat L’huracà, Avarícia. És probable que a Londres no passi un sol dia a l’any sense que s’hi faci un Shakespeare o un altre.

    Què podem anomenar “repertori teatral”? Podríem dir que és un coixí de peces d’una tradició literària susceptibles, per les seves qualitats o característiques o capacitat comunicativa o interès artístic o altres, de ser gaudides pel públic més enllà del seu moment de creació estrictament contemporani, i que poden ser doncs reinterpretades escènicament amb resultats acceptables des del punt de vista de la recepció. És això el mateix que un clàssic? No necessàriament, perquè pot tractar-se d’un text teatral escrit i estrenat fa poc temps i no necessàriament un clàssic ha de poder ser traduït a una teatralitat contemporània. El repertori, per tant, no estableix un cànon, però sí que permet visualitzar un mapa global d’una determinada tradició literària i escènica, i sovint, com en el cas català, senzillament revelar-ne l’existència a la majoria del públic. El primer que necessita per existir un repertori teatral és ser fàcilment accessible als professionals del teatre que poden fer-ne ús o als estudiosos que volen acostar-s’hi sense ànim erudit. Uns i altres poden descobrir l’existència d’aquest repertori i trobar-hi obres adequades a les seves necessitats, des d’un teatre nacional fins a un grup d’aficionats. El segon que necessita és ser accessible en edicions fiables que no suscitin els dubtes dels que se’n volen servir. És evident que a casa nostra ni una cosa ni l’altra es donen.

    Històricament, el teatre català ha patit l’estigma d’una tradició “dolenta” i “maleïda”, que, de fet, és el resultat d’un prejudici i d’un desconeixement generalitzats. Aquest complex de literatura coixa continua vigent. Altres branques de la literatura van aconseguir superar-lo, gràcies al modernisme i al noucentisme. En canvi, el teatre, que va sobreviure mercès a l’empenta dels períodes anteriors, continua alimentant-lo. Bona part dels directors de teatre i dels mateixos autors reneguen i s’avergonyeixen dels Pitarra, Rusiñol, Vallmitjana, Soldevila, Sagarra, com si el veritable teatre català, capaç de dialogar amb el de qualsevol de les grans tradicions literàries que ens envolten, hagués nascut amb Benet i Jornet.

    Els directors supleixen aquesta vergonya amb l’adaptació de novel•les (Rodoreda, Villalonga, Soldevila, Sales), algunes d’escriptors ells mateixos autors de teatre no estrenat o només excepcionalment estrenat, tot creant una mena de falsa tradició de mentida. Del teatre anterior a la Renaixença, ja ni en parlem. Tanmateix, el concepte de “Decadència” fa temps que s’ha superat en els estudis literaris. I la punta de llança d’aquesta revaluació i recuperació és precisament un autor de teatre, Francesc Fontanella, a qui s’han dedicat dos col·loquis internacionals i se n’hi dedicarà un altre a la Universitat de Girona aquest mes de març (VII Col·loqui Internacional Problemes i Mètodes de Literatura Catalana Antiga: “Les confluències artístiques en la literatura barroca”). Doncs bé, Fontanella s’està revelant d’una dimensió literària i teatral que demana a crits una intervenció escènica.

    Per les vicissituds polítiques i socials que ha patit, mancada d’un estat que li doni cobertura institucional i poder, l’escena catalana no ha tingut les possibilitats de construir un contínuum sòlid en el temps. Únicament en l’àmbit del teatre popular més tenaç (misteris, passions, pastorets, sainets) i de l’escena amateur més activa hi ha hagut una pervivència temporal i un ressò amplis del passat escènic. En l’àmbit professional, resulta simptomàtic que s’ignori tan flagrantment el repertori propi. I les institucions polítiques autonòmiques, a les quals es deleguen parcialment funcions d’estat, han fet l’orni en aquesta qüestió i han deixat el tema en mans de la professió.

    El més greu és que aquest menyspreu de la pròpia tradició d’autors i directors és fruit de la ignorància més impúdica, apuntalada per aquesta manca de visibilitat i d’accés que dèiem més amunt. No coneixen els textos del propi repertori i els menyspreen per defecte. És una conducta habitual, una impostura intel•lectual que té repercussió en la política de les institucions culturals: malgrat els plantejaments programàtics fundacionals del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), malgrat els vint anys de singladura, no ha aconseguit encara crear un repertori escènic plural, operatiu i obert, de l’època medieval, la moderna o la contemporània, per a la cultura i la societat catalanes. Si no ho fa el TNC, és lògic que altres teatres públics i privats no tinguin gaire interès per un repertori invisibilitzat.

    El 2010 vam idear un projecte que intentés fer front a aquestes mancances. El vam batejar “Repertori de Teatre Català” (RTC) i pretenia oferir, especialment a les companyies i als directors teatrals, un ventall de textos de tots els temps susceptibles de ser revisitats de manera periòdica pel seu valor representatiu. L’objectiu fonamental era constituir un repertori articulat d’obres que facilités a) l’accessibilitat a un conjunt de textos per a la representació i b) la divulgació d’un corpus dramàtic a un públic tan ampli com fos possible (professionals del teatre, estudiants d’arts escèniques, lectors de literatura dramàtica, aficionats, etc.). El corpus textual havia de ser consultable, de manera lliure i gratuïta, en una pàgina web confeccionada ex professo.

    Inicialment, el projecte RTC era promogut per la Institució de les Lletres Catalanes, l’Institut del Teatre de Barcelona (ITB), el TNC i el Teatre Principal de Palma. En qualitat d’entitats assessores, hi participaven l’AADPC, l’Obrador de la Sala Beckett, el Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears i el Grup de Recerca en Arts Escèniques de la UAB, de manera que es garantia una àmplia representativitat tant territorial com dels sectors. Cadascuna d’aquestes institucions disposava d’un representant en el comitè assessor, integrat també pels coordinadors generals, que s’encarregava de supervisar el projecte.

    Els coordinadors generals assumíem la tria dels curadors, la confecció del pla de treball i del calendari, el seguiment i la revisió dels textos i la supervisió general dels continguts del web. Comptàvem amb la col•laboració d’una nòmina important d’investigadors teatrals, que es responsabilitzaven de la transcripció i edició dels textos d’acord amb uns criteris preestablerts i, des d’una òptica divulgativa, de la redacció de pròlegs que situessin succintament cada obra en el context i en les coordenades estètiques, d’una presentació general i d’una fitxa de lectura amb les dades bàsiques d’identificació (autor, títol, edicions, estrenes, nombre de personatges, temàtica, espais, sinopsi, citacions i bibliografia selecta).

    Respecte al corpus, tot i que l’RTC es va plantejar com una proposta oberta, en una primera etapa volíem centrar-nos en un centenar de textos, bo i prioritzant els estrenats en un passat relativament recent que fossin escenificables per companyies actuals. En aquest punt, vam establir de manera deliberada una proporció que donava molt més pes al teatre contemporani: 10 títols per al teatre medieval i modern, 20 per al del segle XIX, 30
    per al teatre contemporani de la primera meitat del XX i 40 títols per al de la segona meitat del XX i començament del XXI.

    Els criteris de tria dels textos es basaven, en concret, en el valor estètic i la pragmatibilitat escènica, així com en la seva representativitat en relació amb el període teatral en què s’inscrivien. D’antuvi, ens proposàvem de fer anualment una selecció de 10 títols: 1 de teatre medieval o modern, 2 de teatre del XIX, 3 de teatre contemporani (primera meitat del XX) i 4 de teatre de la segona meitat del XX i de començament del XXI (un dels quals seria d’un dramaturg en actiu).

    D’altra banda, pel que fa a les qüestions logístiques, l’ITB es feia càrrec de la gestió dels drets d’autoria per publicar els textos digitalment, i també la part tècnica i el manteniment del web. En aquest aspecte, totes les institucions participants en el projecte, tant les promotores com les assessores, van convenir que crearien un enllaç als seus webs respectius que remetés a la pàgina del RTC per garantir-ne d’aquesta manera la màxima difusió. A més, la revista Estudis Escènics dedicaria una secció especial per informar sobre el projecte de l’RTC i per crear un debat paral·lel al voltant del repertori teatral català.

    L’RTC va començar a caminar a partir de les primeres reunions que vam mantenir, el 2010, els membres del comitè assessor. Hi vam decidir els dos primers títols i una “llista de treball” provisional, resultat de fusionar diverses propostes embrionàries dels membres del comitè assessor (vegeu la taula 1). També es van triar 10 peces per editar de manera prioritària (vegeu la taula 2). La intenció era publicar els dos primers textos i presentar el web de l’RTC a la primeria de gener del 2011.

    Malauradament, les retallades successives a les diferents administracions i a les institucions copartícips del projecte van reduir de manera dràstica el pressupost que s’havien compromès a destinar a l’RTC. Malgrat això, abans de plegar veles per la manca d’un mínim finançament, vam poder tirar endavant el predisseny del web per l’editorial Punctum i l’edició dels dos primers títols: Lucrècia o Roma libre, de Joan Ramis i Ramis, a cura de Sergi Marí Pons, que, val a dir-ho, el 2014 muntaria el text excel·lentment, i El ventríloc, de Joan Brossa, a cura de John London.

    Comptat i debatut, l’RTC, tot i haver-se quedat a les beceroles, intentava obrir un espai de consensos amplis per fixar una relació de títols ineludibles del teatre català de tots els temps i per facilitar-ne l’accés, amb només uns quants clics, a companyies i directors teatrals, tant professionals com amateurs, però també a un públic lector com més heteròclit millor interessat en el patrimoni dramàtic català. En un període fundacional com el que vivim actualment, ens fa contents, com a impulsors del projecte, que l’ITB n’hagi recollit el guant i se l’hagi fet seu.

    Teatre medieval i modern

    1. Consuetes

    2. Misteri d’Elx

    3. Misteri de Santa Àgata / Anònim

    4. Representació de la mort / Francesc d’Olesa

    5. Comedia seraphina / Bartolomé de Torres Naharro

    6. La visita / Joan Ferrandis d’Herèdia

    7. La Passió de Cervera

    8. El cortesano / Lluís de Milà

    9. Farsa d’en Cornei / Anònima

    10. L’església militant / Joan Timoneda

    11. Comèdia de Santa Bàrbara / Francesc Vicent Garcia

    12. Tragicomèdia d’amor, firmesa i porfia / Francesc Fontanella

    13. El desengany / Francesc Fontanella

    14. Comèdia de la gala està en son punt / Anònim

    15. Lucrècia / Joan Ramis i Ramis

    16. Deu entremesos, sainets, col·loquis (Entremès dels pastorells, Entremès de les beates, Entremès dels estudiants, Entremès de sogra i nora, Entremès de na Vetlòria, Entremès de la cort del Borboll)

    17. Comèdia del misser fet míser / Guillem Roca i Seguí

    18. Antologia de peces breus: Resurrecció del Canonge Molet, de Josep Maria Mas i Casella; Comèdia del famós i divertit Carnestoltes, d’Ignasi Sobrevi, o algun altre títol de Manuel Andreu Igual o d’Ignasi Plana.

    Teatre del XIX

    1. Tria de sainets: Vicenç Albertí, Pere d’Alcàntara Penya (El cordó de la vila), Josep M. Arnau, Josep Bernat i Baldoví, Marçal Busquets, Eduard Escalante (Les xiques de l’entresuelo o La Xala, El trobador en un porxe, Tres forasters de Madrid, Als lladres, La processó per ma casa), Bartomeu Ferrà (Els calçons de mestre Lluc), Francesc Camprodon (La teta gallinaire), Francesc Renart (La Laieta de Sant Just) i Josep Robrenyo.

    2. La fugida de la Seu d’Urgell, El sarau de la patacada / Josep Robrenyo

    3. Qui no adoba la gotera ha d’adobar la casa entera / Vicenç Joaquim Bastús

    4. El rei micomicó / Abdó Terrades

    5. Gatades, Don Jaume el conqueridor, La botifarra de la Llibertat, L’apotecari d’Olot, L’Esquella de la Torratxa, Les joies de la Roser, La dida, Batalla de reines, El castell dels tres dragons, Lo ferrer de tall, Les joies de la Roser / Frederic Soler

    6. El virgo de la Vicenteta / Josep Bernat i Baldoví

    7. Un casament en Picanya / Francesc Palanca

    8. Tants caps, tants barrets, Tal faràs, tal trobaràs / Eduard Vidal i Valenciano

    9. La mitja taronja, En el camp i en la ciutat / Josep Maria Arnau

    10. Raig de lluna, Les esposalles de la morta / Víctor Balaguer

    11. Llum i fum / Manuel Angelon

    12. Les xiques de l’«entresuelo» / Eduard Escalante

    13. Un manresà de l’any vuit / Antoni Ferrer i Codina

    14. Aferra qui pot o el batle dels tres caramulls / Miquel Bibiloni

    15. El gra de mesc / Josep Feliu i Codina

    16. Foc i fum / Joan Benajam

    17. Mar i cel, Maria Rosa, Terra baixa, La filla del mar / Àngel Guimerà

    18. Lo Sant Cristo gros / Eduard Aulés

    19. Gaziel / Apel·les Mestres

    20. Don Gonçalo o l’orgull del gec / Albert Llanas

    Teatre contemporani de la primera meitat del XX

    1. Llibertat!, L’hèroe, L’Auca del senyor Esteve / Santiago Rusiñol

    2. Els encarrilats, de Joan Torrendell

    3. El cor del poble, Foc follet, Els vells, Les garses / Ignasi Iglésias

    4. La morta / Pompeu Crehuet

    5. L’endemà de bodes, El mestre nou / Josep Pous i Pagès

    6. Misteri de dolor / Adrià Gual

    7. Aigües encantades, La dama enamorada / Joan Puig i Ferreter

    8. Els sense cor / Apel·les Mestres

    9. Els zin-calós, El casament d’en Terregada i En Terregada, La gitana verge, A L’ombra de Montjuïc / Juli Vallmitjana

    10. L’ombra del xiprer / Rafael Martí Orberà

    11. Nausica / Joan Maragall

    12. Els Pastorets / Josep M. Folch i Torres

    13. Nel·lo Bacora, Rialles del voler, Pare vostè la burra, amic!, La bolxeviqui del Carme, Cap ahí amunt anem / Josep Peris Celda

    14. El nou Prometeu encadenat / Eugeni d’Ors

    15. Seny i amor, amo i senyor, Comèdia de guerra i d’amor / Avel·lí Artís i Balaguer

    16. Civilitzats, tanmateix, Bola de neu, Els milions de l’oncle / Carles Soldevila

    17. Amor de pardal / Joan Sebastià Pons

    18. El tenedor de Cullera / Faust Hernàndez Casajuana

    19. Jazz-Band / Joaquim Montero

    20. El giravolt de maig / Josep Carner

    2
    1. La llotja, La sorpresa d’Eva, Fruita Verda / Josep M. Millàs-Raurell

    22. Peter’s Bar o Qui no és amb mi…, Arran del mar Caribe / Ramon Vinyes

    23. Molock, l’inventor, La dama de Reus, El comte Arnau / Ambrosi Carrion

    24. L’hostal de la Glòria, Marçal Prior, El cafè de la Marina, La Rambla de les floristes / Josep M. de Sagarra

    25. L’huracà, Avarícia / Carme Montoriol

    26. El 30 d’abril, Allò que tal vegada s’esdevingué, La fam / Joan Oliver

    27. Midas, rei de Frígia, Un sospir de llibertat, Ulisses a l’Argòlida / Nicolau M. Rubió i Tudurí

    28. El casament de la Xela / Xavier Benguerel

    29. Nabí / Josep Carner

    30. Primera història d’Esther, Antígona / Salvador Espriu

    Teatre de la segona meitat del XX i començament del XXI

    1. El ben cofat i l’altre / Josep Carner

    2. Bala perduda / Lluís Elias

    3. Teatre de Don Joan, Homenatge a Picasso / Josep Palau i Fabre

    4. El ventríloc, La xarxa, Aquí al bosc, El dia del profeta, Or i sal, El bell lloc, Striptís de butxaca / Joan Brossa

    5. Paral·lel 34 / Rafael Tasis i Josep M. Poblet

    6. Ball robat / Joan Oliver

    7. Parasceve / Blai Bonet

    8. És perillós fer-se esperar / Josep Maria Espinàs

    9. Tirant lo Blanc a Grècia / Joan Sales

    10. Homes i No, Tècnica de cambra / Manuel de Pedrolo

    11. Or i Sal / Joan Brossa

    12. Història d’una guerra, Els condemnats, La simbomba fosca / Baltasar Porcel

    13. Aquí no ha passat res / Joan Soler i Antic

    14. Calpúrnia / Alfred Badia

    15. Barracó 62 / Joan Alfons Gil Albors

    16. Aquil·les o l’impossible, Mort de dama, Desbarats / Llorenç Villalonga

    17. Ronda de mort a Sinera / Salvador Espriu i Ricard Salvat

    18. Vent de garbí i una mica de por / Maria Aurèlia Capmany

    19. Dins un gruix de vellut, Fins al darrer mot, Siau benvingut, Un baül groc per a Nofre T / Alexandre Ballester

    20. Els commoguts, Aquí no ha passat res / Joan Soler i Antich

    21. Petita història d’un home qualsevol, Capvespre al jardí / Ramon Gomis

    22. Preguntes i respostes sobre la vida i la mort de Francesc Layret, advocat dels obrers de Catalunya / Maria Aurèlia Capmany i Xavier Romeu

    23. Defensa índia de Rei, Meridians i paral·lels / Jaume Melendres

    24. El retaule del flautista, El pati / Jordi Teixidor

    25. Medea / Llorenç Moyà

    26. Mots de ritual per a Electra / Josep Palau i Fabre

    27. Plany en la mort d’Enric Ribera, El verí del teatre, La caverna / Rodolf Sirera

    28. Revolta de bruixes, Desig, Berenàveu a les fosques, Fugaç, E.R., Olors / Josep M. Benet i Jornet

    29. El bon samarità / Joan Josep Abellan

    30. Travessa deserts / Carles Reig

    31. La Torna, Àlies Serrallonga, Operació Ubú / Albert Boadella – Els Joglars

    32. Antaviana / Pere Calders – Dagoll Dagom

    33. Oratoris del nostre temps / Vicent Andrés Estellés

    34. Jasó i Medea / Romà Comamala

    35. Acompanyo qualsevol cos / Manuel de Pedrolo

    36. El maniquí 1 i 2, La senyora Florentina i el seu amor Homer / Mercè Rodoreda

    37. L’hivern plora gebre damunt el gerani, Cora i la magrana, Octubre / Agustí Bartra

    38. Les germanes captives / Marià Villangòmez

    39. Quatre dones i el sol / Jordi Pere Cerdà

    40. Centaures, Dansa de vetlatori, Abú Magrib, La màquina del doctor Wittgenstein / Manuel Molins

    41. Carícies, Després de la pluja i Morir / Sergi Belbel

    42. No n’eren deu? / Martí Domínguez

    43. La vida perdurable / Narcís Comadira

    44. Kràmpack / Jordi Sànchez

    45. El pont de Brooklyn / Lluís Anton Baulenas

    46. Paraules encadenades / Jordi Galceran

    47. Mala sang / David Plana

    48. Platja negra / Jordi Coca

    49. La venda, Accident, Barcelona, mapa d’ombres / Lluïsa Cunillé

    50. El somriure del guanyador i Uuuuh! / Gerard Vàzquez

    Publicitat
    Advertisement
    A fons
    Comparteix. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
    Article anteriorClàudia Costas
    Següent Article Carme Portaceli, triomfadora als Premis Max
    Francesc Foguet i Albert Mestres

    Articles Relacionats

    Grans idees, pressupostos petits

    11 de juliol de 2025

    L’Obrador d’Estiu, el laboratori que va reinventar la Beckett, fa 20 anys

    1 de juliol de 2025

    La intel·ligència artificial fa tremolar el món del doblatge

    16 de maig de 2025
    Deixa un comentari Cancel Reply

    Publicitat
    Advertisement
    No et perdis
    Actualitat 11 de juliol de 2025

    Mor Toni Cruz, productor televisiu i membre de La Trinca

    Impulsor de formats com Operación Triunfo i Crónicas Marcianas, va deixar empremta en la televisió…

    Grans idees, pressupostos petits

    El FITT 2025 obre la temporada amb 18 espectacles que celebren la diversitat escènica

    David Pintó, celebrar l’escena

    Segueix-nos a les xarxes
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    On aconseguir Entreacte?
    Edició paper
    Núm 229 • Estiu 2025
    Publicitat
    Advertisement

    L’única capçalera en català especialitzada en arts escèniques i audiovisuals. Entrevistes, reportatges, notícies, agenda... Tota la informació del sector del teatre, el cinema, les sèries i el doblatge a Catalunya.

    Editat per:
    AADPC
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Últims Articles

    Mor Toni Cruz, productor televisiu i membre de La Trinca

    Grans idees, pressupostos petits

    El FITT 2025 obre la temporada amb 18 espectacles que celebren la diversitat escènica

    CONTINGUT
    • ACTUALITAT
    • PERSONATGES
      • ENTREVISTA
      • PERFIL
      • PROTAGONISTES
    • A FONS
    • AUDIOVISUAL
    • OPINIÓ
    • Ajuntament de Barcelona
    • Generalitat de Catalunya
    • Cobierno de España
    • +34 93 231 14 84
    • entreacte@aadpc.cat
    • publicitat@entreacte.cat
    • © 2025 Entreacte
    • Nosaltres
    • Edició Paper
    • Publicitat

    Escriviu a sobre i premeu Intro per cercar. Premeu Esc per cancel·lar.