Del 9 al 12 de setembre, la cita imperdible de les arts escèniques de carrer tornarà  a la capital de l’Urgell. Aquest any, la Fira presentarà una cinquantena de propostes, 24 de les quals del projecte Suport a la Creació, en una edició definida com a extraordinària amb diverses novetats. A continuació us en deixem les sis característiques principals.

  1. 40 anys habitant l’espai

El 2021 es commemora el quarantè aniversari de la Fira, que va néixer el 1981 com una celebració comunitària marcada per l’inici de la democràcia. Des dels seus inicis, el certamen ha abocat per recuperar el carrer com a espai de cultura i convivència ciutadana. Aquesta reivindicació pren especial rellevància després dels mesos d’aïllament per la pandèmia, cosa que es transmet a través del leitmotiv de l’edició, Habitar l’espai. Per celebrar l’efemèride, s’ha realitzat una peça audiovisual retrospectiva que es projectarà a la plaça major durant la fira.

“40 anys vivint la Fira”, l’audiovisual commemoratiu creat per Calidos

  1. Novetats organitzatives

L’edició d’enguany inclourà noves mesures organitzatives per tal de garantir la seguretat. La més destacada és que no hi haurà programació d’accés lliure, sinó que tots els espectacles de carrer es concentraran en tres espais perimetrals anomenats “ciutats” (Ciutat Reguer, Ciutat Piscina i Ciutat Trepat). Per a accedir-hi caldrà pagar un preu simbòlic de 5 euros, que permetrà veure entre dos i quatre muntatges establerts en franges de matí, tarda i vespre/nit. També hi haurà canvis d’ubicació. Així, el mercat de paradistes es traslladarà al pàrquing de les Piscines municipals per garantir l’espai de seguretat i la programació Off es concentrarà a l’Escola Maria Mercè Marçal, on hi haurà un control d’accés. Pel que fa a la zona d’acampada, només estarà disponible per autocaravanes.

  1. Teatre, dansa i circ de carrer

A les tres “ciutats” es podrà gaudir de diferents muntatges de circ, dansa i teatre a l’aire lliure. Entre les propostes programades hi haurà companyies nacionals i internacionals com Maduixa, Moveo, Chey Jurado i Akira Yoshida, Àngel Duran, Hermanas Picohueso, Kernel Dance Theatre, Laura Murphy Dance, Leandre, Los Galindos, Maite Guevara, Vero Cendoya i Mar Gómez, el Centre de Titelles de Lleida o Sàndal Produccions entre altres.

“Echoes” – Cia. Moveo

  1. Experiències vivencials

La Fira també presenta una sèrie de propostes de caràcter experiencial, que requereixen un públic actiu i que es generen en espais singulars. En aquest context es podrà veure per exemple el nou espectacle de la cia. Kamchàtka, Alter, que profunditza sobre les migracions humanes, o [The Frame], d’Eléctrico 28, que ens convida a observar els detalls de la vida urbana. Per la seva banda,  [los números imaginarios] plantegen un passeig de més de dues hores a la recerca dels Quixots i dels Sanchos d’avui. I el francès Pierre Sauvageot oferirà un concert pensat com un moment de relaxació a dins de la piscina. En la línia transmèdia, la cia. Indi gest ha preparat un àudio de ciència-ficció per a dos espectadors que es pot escoltar en qualsevol lloc i hora.

  1. Instal·lacions, muntatges de sala i La Paraula

Durant la fira es podran veure tres instal·lacions: El laberinto del cuco d’Itinerània, que hibrida la participació i l’art del còmic en clau d’humor; Espai reservat de Rawscenography, una reflexió sobre els privilegis i les contradiccions, i Secrets de Tombs creatius, un dispositiu participatiu amb un final diferent per a cada persona. També hi haurà una forta presència dels muntatges de sala, amb artistes com Quim Girón i Moon Ribas, Aina Tur, Glòria Ribera, Juana Dolores, Guillem Albà, Alba Sarraute, Carla Farreny, Íntims produccions o Companyia de circ “eia” entre altres. Finalment, una novetat d’aquesta edició és l’espai La Paraula, en què aquesta serà la protagonista a través de diferents formats. Ubicat a la plaça dels Comediants, s’hi podran veure propostes com les de Barba Corsini, Laura LaMontagne & PicoAmperio, Ikram Bouloum, Ana Polo i Oye Sherman o Cuartito de Poesía.

“Fenomen” – Quim Girón i Moon Ribas

6. La Fira Professional

Més enllà del públic general, les trobades presencials entre artistes, programador/es i institucions tornaran amb força, tot i que amb limitacions d’aforament i nous espais exteriors. També s’organitzarà un nou model d’activitat en línia (Creative Lab) en el que 30 promotor/es internacionals convidats coneixeran companyies de Catalunya. I es presentarà FiraTàrregaPro, una plataforma digital renovada per mantenir la trobada i l’intercanvi permanent entre els agents de les arts escèniques al llarg de tot l’any.

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta