“Molts de vosaltres ens esteu preguntant per la ‘nova normalitat’ i per les mesures de seguretat del #GrecFestival! En aquest link t’ho expliquem tot i en aquesta foto podeu veure com estaran disposades les cadires del Teatre Grec”. Aquest tuit del perfil oficial del Festival Grec arribava dies després del col·lapse del seu web a causa de l’alta demanda d’entrades. Això ens demostra dues coses: que el públic té ganes de tornar i que l’ombra del contagi continua latent. La fotografia del lloc deixa un gust agredolç: està preparat per engegar motors però alhora manté només un de cada tres seients separats entre si.

Els teatres de la nova normalitat estan en procés de reinvenció i comencem a veure’n els primers prototips, un assaig del que serà la temporada de tardor. A poc a poc i enmig de la incertesa, cada espai va preparant-se per reobrir amb molta consciència de la fragilitat de la situació, susceptible de canviar en qualsevol moment. A la celebració d’un Festival Grec al juliol concentrat principalment a Montjuïc s’hi sumen altres sales com la Beckett, la Biblioteca de Catalunya, el Teatre Victòria (dins el Cruïlla XXS) o fins i tot teatres de petit format com la Gleva, l’Aquitània Teatre o La Puntual.

Algunes de les sales que obriran les portes al juliol han fet públics els seus propis protocols. En general, les mesures no són gaire diferents de les que es fan servir en qualsevol altre establiment. Les dues recomanacions principals són el manteniment de la distància interpersonal i l’ús de mascareta, especialment quan la primera no sigui possible. Per impedir les aglomeracions, s’aconsella arribar a l’espai amb una antelació d’entre 15 i 30 minuts per a l’entrada i tenir paciència a la sortida, ja que tant l’una com l’altra es faran per torns. El Teatre Grec, que en ser a l’aire lliure serà el que més públic tindrà –800 butaques–, ha establert un ordre en funció de les zones de platea assignades, repartides en franges de 10 minuts.

Separació de butaques al Teatre Grec

En principi, les sales reduiran l’aforament. En el cas del Lliure o el Victòria, de moment a un terç, encara que les últimes normatives de la Generalitat des del 25 de juny permetrien ampliar-lo. Al TNC, els seients seran molt limitats per la mateixa naturalesa dels espectacles que es presenten durant el festival. En alguns teatres (Grec o Lliure), hi haurà un o dos seients de separació entre cada persona assistent. En d’altres, com la Beckett o la Biblioteca de Catalunya, es podran mantenir junts els grups de compra o convivència. En el primer cas, de moment les entrades que s’estan venent no són numerades i es preveu que els espectadors ocupin els llocs per ordre d’arribada, deixant els corresponents seients buits. Amb tot, asseguren que encara estan estudiant la millor fórmula per defugir acumulacions de gent. A les funcions de La Perla 29 les entrades sí que són numerades i els seients contigus al grup es bloquegen automàticament després de la compra. Així doncs, l’aforament s’anirà modificant en funció de la demanda: si hi ha grups grans aquests es mantindran junts i es bloquejaran menys butaques, mentre que si hi ha molts grups petits es necessitaran més espais buits.

Adeu als programes de mà

Una altra mesura important consisteix a esquivar al màxim el contacte, també a través dels objectes. Amb aquesta finalitat queden prohibits els programes de mà, que es podran consultar via online. També es recomana portar les entrades al mòbil i, pel que fa a la compra d’aquestes, es prioritza la venda online. Si no obstant això la transacció es fa presencialment a les taquilles, es demana prioritzar el pagament amb targeta. També hi haurà un major control de les persones que accedeixen al teatre, tant a les funcions com als assajos o a qualsevol altra activitat. Així, si es detecta un cas de covid-19, es podrà avisar ràpidament totes les persones que podrien haver-se contagiat.

Protocol covid-19 al Teatre Lliure © Montse Giralt

Pel que fa als elements de seguretat, en tots els teatres hi haurà dispensadors de gel hidroalcohòlic i un augment de la freqüència de neteja i desinfecció. Els protocols del Lliure i del TNC estableixen una major ventilació i la neteja dels espais abans i després de les funcions. En general hi haurà també una àmplia senyalització de les mesures i recordatoris a través del sistema de megafonia. Alguns serveis com el guarda-roba queden tancats o, en el cas de l’ascensor, limitat als casos indispensables. Els bars de sales com la Beckett o la Biblioteca de Catalunya continuaran oberts, mentre que el del Grec estarà limitat a la prefunció.

Però la mesura a la qual més s’apel·la és la de la responsabilitat individual. Complir les mesures sempre que sigui possible, evitar les aglomeracions i quedar-se a casa si es pateix algun símptoma compatible amb la malaltia. Cuidar els altres i cuidar-se un mateix és la millor manera de recuperar els actes col·lectius amb totes les garanties.

 

Aquest article forma part del ‘Dossier Nova Normalitat’ publicat al núm.209 d’Entreacte. T’interessarà també:

Nous escenaris després de la pandèmia

Compartir.

Sobre l’autor

Deixa una resposta