Foto: David RuanoImatge promocional de l’obra ‘El cantador’, primer projecte de la ITNC.

Es qüestiona la figura del llicenciat becari que proposa la jove companyia

El passat 28 de març els màxims responsables de l’Institut del Teatre i el Teatre Nacional (TNC) presentaven a la premsa la ITNC-jove companyia, un projecte amb vocació pedagògica adreçat en exclusiva a graduats de les últimes promocions de l’Institut. Independentment dels resultats artístics, el que sembla no haver agradat entre els professionals de l’escena són les condicions a través de les quals es retribueix els seus integrants.

En un comunicat difós fa uns dies, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) qüestionava tècnicament el projecte, a més de mostrar la seva posició contrària a la convocatòria de beques adreçades a llicenciats o postgraduats. Segons explica al comunicat l’AADPC, aquests tipus de sistema no contribueixen a la dignificació de la feina dels actors, mostrant-se contraris al recolzament de cap mena de contracte de precarietat.

L’acord que constitueix la ITNC consta d’una beca de 420 euros mensuals per a cada integrant només durant el període d’assajos i representacions del muntatge, uns tres mesos. Durant la resta del trimestre formatiu els onze actors, l’escenògrafa i l’ajudant de direcció que integren la companyia no reben cap retribució. Un cop conclouen les representacions del muntatge al qual s’adrecen les audicions, en aquesta primera promoció El cantador de Pitarra, els actors de la ITNC han d’abandonar la formació ja que el planter es renova per complet cada temporada.

Segons Joan Maria Gual, president de l’AADPC, el que preocupa és que resulti una forma d’emmascarar contractacions escombraries. Per poder optar a formar part de la ITNC cal que els aspirants siguin graduats de les quatre últimes promocions de l’Institut del Teatre, una oferta, per tant, dirigida a llicenciats. Per nosaltres, els actors graduats són ja professionals. Les pràctiques becades haurien d’aplicar-se només a estudiants dels últims cursos. Ens preocupa que aquesta fórmula s’utilitzi per contractar actors a baix cost. No podem admetre que un professional cobri 420 euros mensuals.

El conveni de creació de la ITNC està concebut com a un projecte formatiu en base a exemples d’altres joves companyies ja existents com la IT Dansa o la jove agrupació de la CNTC de Madrid. Segons Jordi Font, director de l’Institut del Teatre, s’ha d’entendre el projecte com un postgrau adreçat a llicenciats, amb la particularitat que els escollits no paguen matrícula del curs i més tard reben una beca durant el període de representacions.

Sobre si la condició de becar professionals ja llicenciats contribueix a dignificar la professió, Font remarca el fet que els espectacles no són explotats en el circuit comercial, i que els diners de taquilla provinents de les funcions del TNC van a parar a comunicació i promoció de l’espectacle. Els guanys pels integrants, afegeix Font, passen per una oportunitat de promoció de les seves carreres, a més de la formació.

Es dóna la paradoxa que alguns dels integrants de la ITNC ja treballen habitualment a espectacles de l’àmbit professional. Acceptar les condicions els suposa, per tant, plegar-se a una estructura de mínims. Segons Font, s’agafa gent dels quatre o cinc últims anys que és quan se suposa que el professional està a un procés d’afermar la seva carrera. També perquè es té més marge al càsting per poder trobar l’actor idoni.

Des del TNC afegeixen que el projecte de jove companyia tot just es troba en fase d’implantació. El seu director, Xavier Albertí, prefereix no entrar a valorar el resultat o el procediment fins que acabi aquesta primera temporada, moment a partir del qual, creu, es podran extreure les conclusions necessàries i plantejar possibles millores de cara al futur.

Altres teatres com el Lliure o antigament el propi TNC amb la companyia del T6 han donat suport a companyies estables. Aquest serà el primer cop, però, que s’opta per aquest tipus de sistema de beques en el qual la feina de l’actor no es cobreix a través del que marca el conveni. Està previst que aquesta fórmula de contractació s’apliqui també al futur projecte ITGrec, que en breu tornaria a posar en joc la figura del l’actor professional becat a la propera edició del Festival Grec de Barcelona.

Compartir.

Sobre l’autor

Treballar la cultura, fer visible el món amb l'objectiu de millorar-lo. Tota la resta és folklore. Director d'Entreacte, entre moltes altres coses.

Deixa una resposta