La 23a edició del festival de creació contemporània arriba amb 24 propostes multidisciplinàries que exploren temàtiques com la memòria, la intersexualitat i l’herència franquista.
Del 17 al 20 d’octubre, el barri de Poblenou de Barcelona acollirà el 23è Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou, una trobada indispensable per als amants de les arts en viu. Sota la direcció d’Ada Vilaró, el festival oferirà una programació àmplia i diversa amb un total de 24 espectacles que combinen disciplines com el teatre, la performance, el circ i el clown. Amb un esperit provocador, divertit i alhora reivindicatiu, aquesta edició convida el públic a “desplegar les ales” amb una clara aposta per la memòria, la crítica social i el sentit de l’humor crític.
Entre els artistes destacats de l’edició trobem el carismàtic Leo Bassi, que commemorarà els seus 70 anys de carrera amb el seu espectacle al Centre Moral i Cultural del Poblenou, mantenint la seva essència irreverent i satírica. També es podrà gaudir de l’obra Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig del Col·lectiu Que No Salga de Aquí, que tracta la intersexualitat a través d’una fusió entre el teatre documental, la ciència-ficció i la performance, donant veu a la “I” del col·lectiu LGTBIQ+.

Una altra de les propostes destacades és Dama Dictadura, de les mallorquines Hermanas Picohueso, que revisen l’herència franquista mitjançant la figura de Carmen Polo. L’obra aborda amb humor i crítica els efectes d’aquesta herència en la moral i la societat actual. En l’àmbit de la memòria, l’artista Elaine Grayling presentarà Man mano il tempo scorre, una obra íntima que combina gastronomia i records familiars, convidant el públic a cuinar i compartir nyoquis mentre es reflexiona sobre el pas del temps i la memòria.

Aquest esperit crític es fa evident també en les residències artístiques i coproduccions que impulsa el festival. Escena Poblenou, fidel al seu compromís amb el suport a la creació, ofereix espais de desenvolupament i acompanyament als artistes en forma de coproduccions i residències. Entre elles, destaca Act 2: LOVE del col·lectiu Acts of Liberation, dirigit per Sergi Estebanell, una performance que ha passat pel Grec Festival i Fira Tàrrega, i que aborda les relacions humanes en una societat desconnectada i narcisista. També es podrà veure el “work in progress” de la companyia Eléctrico 28, titulada The Place, una obra que explora la nostra relació amb espais desapercebuts i suggereix una connexió emocional amb aquests.
A més, el festival continua amb el seu programa Embrions, que ofereix un espai per a noves creacions en procés. Algunes de les propostes seleccionades d’aquesta edició són A POLS, de la companyia Clariana, una peça híbrida entre paisatge urbà i moviment, i Quería ser maricón pero nací sudaca, un cabaret contemporani de Juan Pablo Mazorra que aborda la identitat queer i migrant des d’una perspectiva personal.
El festival no només es dirigeix a un públic adult, sinó que també ofereix una programació familiar amb el programa Valentina. Entre les propostes destacades d’aquest apartat, la companyia valenciana SaludArte presentarà Apaga’m que m’encenc, una obra que reflexiona sobre l’ús de pantalles en infants, amb l’objectiu d’educar sobre el consum responsable de tecnologia. Així mateix, Diana Gadish presentarà una funció familiar de la seva obra de clown Cruuu, una proposta que barreja dansa i humor per oferir una experiència singular.
El compromís amb les dones creadores es manté ferm en aquesta edició, amb un 70% dels espectacles dirigits per dones o equips femenins. Figures com Sílvia Capell, amb la seva peça Àngela, o la pallassa Gina Vila amb Ahir està al caure, posaran el talent femení al centre de l’escenari, reafirmant el compromís del festival amb la igualtat de gènere.
A nivell comunitari, Escena Poblenou reforça les seves col·laboracions amb entitats locals com la Fundació Carulla i altres iniciatives socials del barri. Aquest any, el projecte comunitari Epidèmia de ball de Zoe Balasch, impulsat per l’Àrea d’Arts Visuals i Arts Escèniques de Can Felipa, convidarà els veïns del Poblenou a unir-se en una peça de dansa participativa que recorrerà els carrers del barri.

El festival també ofereix una col·laboració especial amb l’Institut Quatre Cantons, on els alumnes participaran en un projecte escènic dirigit pels artistes David Franch i Maria Navarro, a més de la nova iniciativa de Joves Periodistes Culturals, que permetrà als joves realitzar un seguiment periodístic del festival. Aquest vincle amb la comunitat fa d’Escena Poblenou un festival no només artístic, sinó també social, estretament vinculat amb el territori.
Amb 24 espectacles repartits en 12 espais diferents del Poblenou, el Festival Escena Poblenou s’erigeix com una plataforma que abraça la diversitat artística, amb una clara implicació en la realitat social i la creació contemporània.