El tret de sortida serà la nova versió de La gavina de Txékhov que dirigirà el mateix director.
Arriba per fi l’esperat dia. Julio Manrique ha presentat avui la seva primera temporada al capdavant del Teatre Lliure, un programa divers que combina la lectura dels grans mestres en clau contemporània, noms com Shakespeare, Txékhov, Lorca i Pinter, amb altres referents de l’escena actual com Marina Otero, Tiago Rodrigues, La Veronal i La Calòrica. Seran 24 espectacles, set produccions pròpies, vuit coproduccions i nous espectacles convidats tant de l’àmbit estatal com internacional.
Manrique ha volgut agafar-se a “la paraula que dona nom al teatre” per presentar una “programació oberta, contemporània i connectada als temes” que preocupen la ciutadania. La presentació ha començat amb un record cap a l’actor i fundador del teatre Fermí Reixach, traspassat dijous. També hi ha hagut espai per recordar la periodista Anna Pérez Pagès, amb l’anunci d’un homenatge públic que tindrà lloc el pròxim 19 de juny i també la creació d’un premi amb el seu nom.
Sobre la programació, el Lliure arrancarà amb una nova versió de La gavina de Txékhov que dirigirà el mateix Manrique a la Fabià Puigserver, una peça que sintetitza la seva “fal·lera per l’autor i metge rus” que servirà per “donar un tret de sortida cap a una nova etapa”. Al repartiment, David Verdaguer, Nil Cardoner, Adeline Flaun, Cristina Genebat i Clara de Ramon, entre altres.
Gran format
A banda de La gavina, la sala Fabià Puigserver de Montjuïc serà l’escenari d’obres com The Employees, una obra de ciència-ficció de l’autora danesa Olga Ravn, adaptada per Joanna Bednarczyk i dirigida per Łukasz Twarkowski. També s’hi recuperarà El misantrop de Molière, dirigida per David Selvas, amb Mireia Aixalà i Pol López encapçalant el repartiment.
Altres produccions inclouen El público de Federico García Lorca, dirigida per Marta Pazos i amb un repartiment de la Comedia Nacional de Montevideo. A més, s’hi podrà gaudir de la primera versió en català de l’èxit internacional L’herència, dirigida per Josep Maria Mestres, amb intèrprets com Francesc Cuéllar, Dafnis Balduz, Carlos Cuevas i Abel Folk.
Per Montjuïc passaran també Fantàstic Ramon, una comèdia escrita i dirigida per Clàudia Cedó, primera producció del projecte Ànima Lliure, que busca integrar artistes amb diversitat funcional. La temporada culminarà amb La brama del cérvol, una creació de la companyia La Calòrica, sobre “rabiosa necessitat de viure experiències inèdites perfectament estàndards”.
A Gràcia
El Lliure de Gràcia oferirà una programació amb títols destacats com Hamlet, una versió contemporània del clàssic de Shakespeare de Chela de Ferrari que imagina el príncep danès amb la síndrome de Down. Caramel, la col·laboració entre Les impuxibles i Pablo Messiez, tractarà el tema de les addiccions. També s’hi podrà gaudir de Totentanz – Morgen ist die Frage, una producció alemanya de La Veronal de Marcos Morau, una reflexió sobre la vida i la mort; i Olympia, una obra de Carlota Subirós sobre l’educació sentimental. La presència d’artistes com Marina Otero i Tiago Rodríguez es complementarà amb la reposició de l’èxit L’imperatiu Categòric de Victoria Szpunberg.
Espai Lliure
L’Espai Lliure tornarà a funcionar a ple rendiment com a sala d’exhibició, aixecant el teló amb La nit del peix kiwi, de Josep Julien, i continuarà amb el llenguatge experimental d’Un tros de pa, de la companyia Les Pinyes. Altres obres proposen formats innovadors com Casting Lear, que ofereix una nova perspectiva sobre el clàssic de Shakespeare, i Reiterat rei tarat, una sàtira contemporània de Jordi Oriol i Nao Albet també centrada en la mateixa peça. Completen el programa la peça en vers Prosopopeya de Pablo Macho Otero i Emma Arquillué; Tumbalafusta, espectacle familiar de Xavier Bobés i La Ruta 40; Electra, el nou espectacle d’Alicia Gorina que encetarà el projecte IT Teatre Lliure; El peix daurat, d’Anna Agulló Prieto i, per tancar la temporada, Una mena d’Alaska, obra de Pinter dirigida per Ivan Benet.
Altres novetats
En l’àmbit organitzatiu, Manrique ha anunciat el relleu en la sotsdirecció del teatre: Francesc Casadesús ocuparà a partir de setembre el càrrec que abandona Ivan Benet. També es presenten novetats en col·loquis i entrevistes: Anna Guitart, Andrea Gumes i Queco Novell moderaran les trobades postfunció i conduiran La plaça, un espai d’entrevistes amb creadors de la programació. Per rematar el programa complementari, les Sessions In Situ, convidaran els espectadors a reflexionar sobre temes de la temporada amb experts com Josep Maria Esquirol i Marina Garcés.