“És un festival necessari, que ens ha explotat a les mans perquè som sensibles al que està passant” així defineix Francesc Casadesús, director del Mercat de les Flors, el festival Sâlmon. La cita, que tindrà lloc del 26 de novembre al 5 de desembre, pretén trencar les barreres de la dansa com a disciplina i, alhora, les de l’espai clàssic de representació, l’escenari. El certamen compta amb més de 20 propostes artístiques que, en la seva majoria, firmen artistes que han passat pel Graner, com Roser López Espinosa, Sònia Gómez, Jorge Dutor o Bea Fernández entre altres.
De fet, un dels objectius de la quarta edició del Sâlmon és estrènyer llaços entre la institució i els creadors. “Són obres que conviden a pensar el fet escènic com quelcom que excedeix els límits convencionals del teatre i que s’agafen amb força i decisió al fet d’estar vius en aquest món, en aquest temps” expliquen els organitzadors. Moviment i més.
L’altre pilar del festival és la mirada llatina, d’on arriben creadores com Ambra Senatore,-responsable de l’espectacle inaugural-, Olga Gutiérrez o Tamara Cubas. Entre el Mercat de les Flors, el Graner, el MNAC i la Hiroshima, hi podrem veure els espectacles de Sònia Gómez, que revisitarà el solo Bailarina, el teatre físic i al límit dels txecs Spitfire, o Multitud, de Tamara Cubas, un muntatge nascut a Mèxic que aborda performativament preguntes sobre el cos individual i el col·lectiu. “És una obra físicament exigent que es basa en la composició d’imatges” ha explicat Cubas.
Altres punts forts del Sâlmon seran Air Condition. Pensar el movimiento nos detiene un recorregut sorpresa en taxi per Barcelona que pretén que ens desviem de la idea coreogràfica centrada en l’home i, en canvi, imaginem com veu el món una planta. També Novembre, de Roser López Espinosa,-on la ballarina i coreògrafa es planteja què significa fer pinya-, Lur away, de les basques Sra.Polaroiska o el nou espectacle del Conde de Torrefiel: La posibilidad que desaparece frente al paisaje.
A més, Jorge Dutor, Guillem Mont de Palol, María José Cifuentes i els arquitectes Luis Urculo i Marco Mazzoni, realitzaran una proposta transversal: veuran tots els espectacles i faran una cançó o un programa de ràdio a partir del que proposi el públic. Tot a un preu força assequible que ronda els 10 euros.