Sabíeu que els jugadors de videojocs prenen decisions un 25% més ràpid que la resta? Que poden focalitzar l’atenció en sis coses a la vegada sense perdre de vista el seu objectiu principal? Que els resulta més fàcil resoldre una situació, i que ho fan de manera menys estressant i més precisa del que ho faríeu vosaltres? Us sorprèn?
Recordeu que tots els jocs (i, per tant, també els videojocs) segueixen unes regles i això afavoreix que les estructures mentals siguin més fortes. Com que tenen objectius, proporcionen un ítem motivador. Quan ens ofereixen resultats i retroacció (feedback), ens estan proporcionant claus per millorar l’aprenentatge. Hi apareixen conflictes i situacions inesperades, cosa que ens proporciona adrenalina. I com que són una proposta a la resolució de problemes, desenvolupen la nostra creativitat. Recreen una història i ens endinsen en un món de fantasia que ens permet evadir-nos de la realitat i… somniar.
Ja hi jugueu prou? O sou de la generació que va confondre professionalitat amb seriositat i pel camí es va oblidar de divertir-se? Doncs jugueu-hi o ludifiqueu les vostres activitats, feina, promocions… Ludificació consisteix a incorporar dinàmiques, metodologies, regles i experiències dels usuaris procedents dels videojocs a coses que d’entrada no relacionem amb aquest tipus d’experiències. I, de passada, alliberem dopamina (l’hormona del plaer) i activem els neurotransmissors que enforteixen els nostres circuits neuronals, i això ens porta a un estat de satisfacció i felicitat. Us posaré uns exemples pràctics de ludificació:
– El Washington Post va ludificar la lectura dels seus articles premiant amb xapes els lectors més fidels.
– www.lumosity.com és una plataforma creada per uns neurocientífics, que ajuda a combatre la pèrdua de memòria, entre altres coses.
– www.minhabits.com són videojocs desenvolupats per reduir la tensió i augmentar l’autoestima.
Per tant, per promocionar la nostra marca, crear comunitat, fidelitzar el client o fer publicitat, una bona manera és ludificant les experiències.
Insert Piràmide (de) Maslow
Poc s’imaginava Maslow l’any 1943 que la seva famosa piràmide de necessitats seria un exemple que encaixaria perfectament amb les xarxes socials. Facebook (Fb) és a l’últim esglaó de la piràmide, l’esglaó relacionat amb el creixement personal. I la tercera activat més popular a Fb, després de mirar fotos i xerrar amb els amics, és jugar! Penseu en Farmville, el Candy Crash, l’Apalabrados o l’Angrybirds, alguns exemples de jocs en què la publicitat va incorporada. Al quart nivell de la piràmide hi ha les necessitats de reconeixement o estima, l’individu necessita sentir-se apreciat, valorat per la resta i així autovalorar-se ell mateix. I és que els jocs socials en línia també omplen les necessitats d’afiliació, de pertinença a un grup. Quan ludifiquem ja sigui una activitat o fent publicitat, potenciem formar part d’una comunitat i es crea un ecosistema. Un espai on els individus comparteixen, es connecten i tenen sensació de comunitat. Recordeu que crear comunitat és una de les coses en què més he insistit en articles anteriors. La sociabilitat ambiental ens ajuda a entendre la part atractiva de les xarxes socials i dels videojocs, tant per als qui som socials com per als qui no són capaços de satisfer aquesta sociabilitat, és a dir, els introvertits. Les relacions socials s’adapten a les noves tecnologies i ofereixen una finestra a nous models de relacions.
En aquest tipus de comunitat un se sent acompanyat sense sentir-se aclaparat, obligat, marca els seus propis tempos de relacionar-se i sent que té més control. Juguem acompanyats, estant sols a casa i no és cap drama. Els jocs ens proporcionen autonomia, sensació de mestratge i objectius assolibles. El joc potencia el treball en equip, ens fa ser més creatius, augmenta la motivació intrínseca (per se), ens fa estar més centrats en l’activitat, tenim sensació de progressió, anem més enllà dels límits del nostre ego, ens ajuden a gestionar la paciència i la frustració, ja que l’aprenentatge es fonamenta a fallar fins a aprendre… Aquest petit tràiler ho resumeix perfectament: http://youtube/uqtSKkyJgFM. Entreu-hi!
I ara, doneu-me un motiu, un de sol, pel qual, si de petits apreníem jugant i ens divertíem, hem de deixar de fer-ho ara que som… ehem… adults.
Per saber-ne més
– www.ted.com: Flow, the secret to hapiness, de Mihaly Csikszentmihalyi. Hi trobareu moltes xerrades interessants.
– Advergaming: publicitaran la vostra marca, producte o idea a través de jocs per a Facebook. Molt recomanables. Us estalviaran molta feina.
– Camaloon: empresa reina de les xapes. Per premiar els vostres clients, usuaris…
– Reality is Broken, de Jane McGonigal. Sobre com els jocs ens fan millors i com ens poden ajudar a canviar el món.
– Generació Digital: no us el perdeu, cada dimarts, al canal 33.
– A Theory of Fun, de Ralph Koster.
– Butlletí de Cultura Digital, és gratuït i estareu sempre al dia. http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/culturadigital/