Han d’equiparar-se els processos de les arts escèniques a altres àmbits com la investigació científica?
Des de l’òptica dels processos de creació artística es pot entendre que una obra o peça artística és el resultat d’un procés que engloba dues fases: el procés d’experimentació i creació i el procés de producció artística.
Avui dia, els processos d’experimentació i creació no estan regulats per una normativa concreta, quan són una part imprescindible per al desenvolupament i la consolidació del teixit creatiu de les arts escèniques i en viu. Tampoc estan regulats els processos de transferència que permeten el traspàs dels processos d’experimentació, que donen la possibilitat que altres artistes els puguin aplicar en els seus treballs. En aquest sentit, les observacions i recomanacions contingudes en l’informe titulat Projecte Niebla de novembre de 2021 són molt interessants i enriquidores.
El Projecte Niebla és una iniciativa de La Xarxa de Teatres, Auditoris, Circuits i Festivals de titularitat pública. És un projecte obert i subjecte a aportacions posteriors a la seva primera elaboració i presentació (2 de desembre del 2021), i suposa una aproximació al conjunt normatiu que afecta les arts escèniques i en viu a l’Estat espanyol. En el document de novembre de 2021 hi ha un capítol dedicat a les arts escèniques i els processos de creació, experimentació i transferència. En aquest document, entre d’altres, es posa damunt la taula la possibilitat de buscar un suport jurídic similar al que la investigació científica té en l’àmbit de les universitats, i més concretament en l’àmbit de la investigació. Si esteu interessades en aquesta qüestió –així com en d’altres relacionades amb les arts escèniques i la música– us recomanem la lectura d’aquest informe.
D’altra banda, els espais de creació i producció –tant de titularitat pública com privada– tenen un paper essencial a l’hora d’articular aquests processos. En aquest sentit, la XARXAPROD –Xarxa d’Espais de Producció i Creació de Catalunya– està treballant, entre altres objectius, per crear espais de diàleg i anàlisi entre els espais i les creadores. Entre altres accions, el passat 16 de desembre van celebrar la 6a Trobada d’espais de creació i producció de Catalunya, que en aquesta edició va estar enfocada a pensar la relació entre creadores i centres de creació, analitzant les necessitats de les parts a fi de trobar-hi respostes conjuntes. L’àrea legal de l’AADPC, juntament amb altres professionals del sector, va participar en aquesta jornada presentant una càpsula jurídica que buscava apropar les eines que la normativa posa a l’abast de les creadores i els espais de creació i producció.
Tanmateix, aquesta serà una qüestió important a abordar en la Comissió Interministerial per al Desenvolupament de l’Estatut de l’Artista. La recomanació general quarta de l’Informe recull que totes les persones que integren el procés cultural, entre elles les creadores que participen en els processos de creació i d’investigació, entrin dintre d’aquest Estatut.
Així, el sector està treballant per aconseguir significar i regular els processos d’investigació i creació no productius, els quals són imprescindibles per apuntalar el teixit creatiu i artístic del nostre territori.