Aquesta sí que us sona, oi? Sí, és la xarxa social on busqueu tutorials, mireu videoclips, tràilers de pel·lícules… La visiteu sovint sense ser-ne gaire conscients. És tant el seu poder d’atracció que es miren uns 182.000 vídeos de YouTube (YT) mitjançant Facebook i es tuiteja una mitjana de 700 vídeos de YT per minut. Gairebé cent milions de persones fan m’agrada, comparteixen i deixen comentaris sobre YT cada setmana, ja sigui al mateix YT, a les xarxes socials o via Whatsapp. Es pugen 60 hores de vídeos cada minut! La xarxa rep una mitjana de 4 bilions de visualitzacions diàries…. Està activa a 39 països i en 54 llengües.
Crec que, dit això, tenim dades suficients per assegurar que actualment és una de les xarxes socials més potents. La connexió amb l’usuari és directa i immediata. Des d’un punt de vista psicològic i de màrqueting, els vídeos de YT (no tots, òbviament) van directes a la vena, o al cor, com més us agradi. Una de les grans virtuts que té aquesta xarxa és fer que els vídeos siguin virals. Què significa que un vídeo és viral? Doncs que les reproduccions d’aquest vídeo poden ser infinites. Viral. La paraula màgica. La paraula clau.
Viralització
Evian és un exemple de viralització amb el vídeo Evian Water Babies, una campanya que van iniciar amb un parell de teasers (anuncis d’intriga): Baby Moonwalk i Baby Break Dance, tots dos llançats molt abans de la campanya final, que va ser tot un èxit. Tant és així que el 2009 va sortir al Llibre Guiness dels rècords com el vídeo més vist. Va tenir un mínim de 54.000 comentaris a Twitter i va captar 440.000 fans a FB. No està gens malament per a una campanya, oi?
Obrir un compte és fàcil. Quan pengeu un vídeo marqueu la casella perquè sigui públic. La gent es podrà subscriure al vostre canal i podeu fer coses molt guapes amb l’IMOVIE o amb una app més simple com 8mm. Demostreu la vostra habilitat, que sou originals, diferents, atractius. Recordeu: a YT, hi juguem tots. És participativa. Així que deixeu que els usuaris comparteixin els vostres vídeos i hi juguin. Que en facin versions. Que els editin. Que el vídeo no sempre arriba al consumidor des de la font original? No. Que hi arriba? Sí. Per tant, el consumidor el rep. I de vegades és gràcies a la creativitat dels usuaris. No sigueu garrepes. Deixeu-los que s’entretinguin. Hi ha gent tan creativa que millora el vídeo original, o el fa més divertit, i acaba multiplicant l’audiència d’una manera insospitada. Al cap i a la fi, és el que us interessa, que quan es vegi el vídeo, s’identifiqui immediatament amb la vostra marca, el vostre projecte i amb vosaltres.
No us convenç, eh, que us potinegin els vostres vídeos? No? Segur?
L’any 2007, la marca Cadbury (de xocolates) va llançar un vídeo amb un goril·la que tocava la bateria al ritme de la cançó In the Air Tonight, de Phil Collins, però un fan en va fer un remix amb la cançó de Bonnie Tyler Total Eclipse of the Heart i la va penjar a YT. Et voilà, el vídeo de l’usuari va convertir-se en un èxit. No com el vídeo original. De fet, va esdevenir tan popular que, l’any 2008, la marca en va fer una versió més llarga amb l’excusa de celebrar l’aniversari del goril·la…
Les dades mostren que un 44% de les visites que es fan a YT no provenen dels canals oficials, així que no us poseu nerviosos. Perquè, qui diu que hi ha una sola manera de fer les coses? Una norma? Busqueu el benefici que algú comparteixi un vídeo, encara que no sigui des del vostre canal. Perquè, tot i que el vídeos no sempre són vistos des de la font oficial, l’objectiu és que sigui viral i que el visualitzin com més usuaris millor: s’aconsegueix.
10 PASSOS PERQUÈ ELS VOSTRES VÍDEOS DE YT SIGUIN UN ÈXIT O, SI MÉS NO, PER INTENTAR-HO!
1. Assegureu-vos que la vostra marca s’identifica fàcilment i que tant el to com la marca estan definits.
2. La campanya ha de ser coherent amb la vostra marca.
3. Llanceu un teaser amb un contingut específic per a la campanya, pot ser un gift, que és molt visual i molt ràpid de fer, i així creareu expectatives. Apps fàcils per fer gifts: GIFFER o PICPLAYPOST.
4. Controleu els tempos, llanceu els teasers un parell de setmanes abans per tenir les xarxes actives i els fans interessats.
6. Els vídeos han de ser encomanadissos i fàcils de recordar. Els vídeos més virals acostumen a ser els més provocatius, divertits, extravagants, els que fan por o són emotius i els que ens deixen amb el dubte de si allò és real o no.
7. Seleccioneu els canals de distribució del vídeo: TW, FB, PINTEREST… Recordeu que cal ajustar el llenguatge a cada xarxa i doneu-hi el toc distintiu.
8. Encoratgeu els fans a remesclar els vostres vídeos, impliqueu-los en la vostra campanya i procureu arribar al ventall de públic més ampli possible.
9. Recompenseu els vostres seguidors amb un gràcies, una menció, un petit gest que demostri que els teniu en compte.
10.Quan pugeu els vídeos recordeu omplir el màxim d’informació possible. Escriviu les paraules clau al títol del vídeo, a la descripció del vídeo, i quan hi afegiu les etiquetes. No oblideu incloure l’URL del vostre web a la descripció del vídeo!
I com diria la Padmé Amidala a Star Wars: “Sovint oblidem que els aliats més importants no són sempre els més poderosos.”