Es presenta la programació de la gran mostra de l’Urgell amb un marcat esperit lúdic que continua mirant cap a les arrels Auca#118
Lúdica
“L’ímpetu lúdic es pot recobrar en les formes d’una cultura molt desenvolupada i arrossegar amb ell l’individu i les masses a l’embriaguesa d’un joc gegantí”. Aquest fragment del llibre Homo ludens, de Johan Huizinga, servia per emmarcar la presentació del leitmotiv de la pròxima edició de FiraTàrrega dedicada al joc, la citava ahir la renovada directora de l’esdeveniment Anna Giribet, qui convida la gent a “jugar, a fer comunitat, a connectar amb les persones, participar”, una edició que vol servir “d’homenatge a les instal·lacions catalanes de joc pioneres a Europa”. Anotem les dates a l’agenda: del 5 al 8 de setembre.
Xifres
Seran 51 espectacles, 33 d’ells al carrer i gairebé la meitat seran gratuïts. El 53% de les companyies seran catalanes, amb 7 de la demarcació de Lleida. El 20% de la programació serà internacional, amb 10 companyies de 7 països: Austràlia, Bèlgica, Canadà, França, Lituània, República Txeca i Ucraïna. Pel que fa a l’àmbit professional, enguany s’espera una previsió de prop de 1.000 professionals, 200 dels quals de procedència estrangera.
Plats forts
Per celebrar els 30 anys de trajectòria de la seva companyia, Sol Picó tornarà al carrer, l’espai que li va donar fama, i ho farà amb un espectacle de gran format amb 11 intèrprets. Un esdeveniment massiu que vol tocar el tema de la soledat justament quan la plaça de l’Hort del barceloní estigui plena de gom a gom. Atents al comiat d’una figura habitual de les arts de carrer, Claire Ducreux, que abans d’abandonar els escenaris presenta una peça íntima. I serà esperat el retorn de la companyia francesa Adhok, que després de triomfar a l’edició de 2018 tornen a Tàrrega amb un espectacle itinerant titulat Qui-Vive.
Joc
Al voltant del joc s’articulen onze de les propostes més singulars. Kolektiv Lapso Cirk presenta QOROQ, un espectacle de circ i equilibris amb bigues de fusta i música en què “literalment s’hi juguen el cos”. L’artista lituà Markas Liberman estrena PLAY(ces), un solo de circ musical que ens situa en un espai de joc compartit. Toc de fusta, uns experts en la matèria, estrenaran Arrels, una instal·lació participativa amb setze estructures inspirades en tradicions lúdiques de diferents països. La veterana companyia d’arts de carrer basca Trapu Zaharra portarà Dale Ramón!, un concurs humorístic com el que també presenten Yllana & Nacho Vilar a Olympics, un campionat esportiu absurd i surrealista.
Entreteniment
Les arts de carrer són també diversió per a tota classe de públics, i així operen les propostes dels canadencs Fake Blue Collective, que estrenen Rien d’inclus, mescla de circ i moviment que busca construir la casa dels nostres somnis amb una experiència visualment captivadora. Els australians Gravity & Other Myths (que van inaugurar el Grec de 2023) presenten A Simple Space, un espectacle acrobàtic en què els intèrprets desafien els límits del cos. Des de Mallorca, Clara Ingold interpretarà Paloma de parque, un stand-up crític sobre l’autodestrucció individual i social, una reflexió punyent i humorística. També destaquen Losinformalls amb Perdón, una peça que navega entre la dansa i el teatre per explorar els límits de la incorrecció política.
Vida i mort
Les arts de carrer també són una oportunitat per reflexionar sobre els temes que ens preocupen, per això, una de les temàtiques més tractades serà la frontera entre la vida i la mort. Campi qui pugui estrena Matres, una història sobre com comunicar a la infància temes com la malaltia i la mort. Ça Marche presenta Incendis, una instal·lació-espectacle que simula un incendi forestal amb efectes especials. Cia. Ferran Orobitg amb Opia ofereix una creació híbrida centrada en la mirada a l’espai públic. La companyia belga Compagnie Krak presenta Bench invasion, convidant els espectadors a seure en un banc per reivindicar l’art d’escoltar. Cristina Maldonado tracta la mort amb Juego infinito, un joc immersiu basat en històries sobre les relacions entre vius i difunts. Sílvia Capell estrenarà Ángela, un treball que combina circ, aigua i guix. La també lituana Marija Baranauskaité-Liberman apel·la al desconcert amb The Duck Show Performance, peça en què els participants es posen a la pell dels ànecs. Sergi Estebanell, per la seva banda, presenta Acts of liberation, un projecte en tres actes sobre la relació entre la por, l’amor i la llibertat.
Arrels
Els discursos sobre la tradició i el territori continuaran sent cabdals en aquest segon mandat d’Anna Giribet. Entre les peces que tracten de folklore i la tradició, Alberto Velasco presentarà Mover montañas, una performance de dansa-teatre que explora l’emoció des d’un cos no normatiu, la identitat queer i una consciència contemporània. Cie. 7 bis / Juan Ignacio Tula estrenaran L’instant T, una dansa derviche guiada pel gest circense, submergint-nos en el moviment giratori i rítmic. La companyia madrilenya DDCdanza – Daniel Doña estrena Doma, un acte de rebel·lió a través de la dansa. I Raquel Gualtero amb 360º fixa la mirada a les arrels per crear una peça de moviment on l’inici i el final són el mateix lloc.
Literatura
La pròxima edició de FiraTàrrega rescata l’espai dedicat a la paraula i la literatura, així podrem gaudir de la presència del poeta Josep Pedrals amb Suc de garrofes i oli de saüc, una aproximació a la figura del rector de Vallfogona. Judit Cortina & Fran Cuéllar ofereixen TOBETTA, un recital de poesia amb música techno. Mireia Calafell i Nil Ciuró presenten Emergències, una lectura del poemari Si una emergència. Molts camins per jugar i divertir-se a una edició de FiraTàrrega que, com sempre, millor planificar-la amb antelació. Les entrades per als espectacles de pagament es posaran a la venda el 26 de juliol a través del web www.firatarrega.com.