Una selecció d’obres per acomiadar la prolífica etapa de Francesc Casadesús al capdavant de la mostra més important de Barcelona Auca#108
Viatge interior
Roda món i torna al Born. La dita explica el viatge interior que el Festival Grec ens suggereix per a la seva edició del pròxim juliol. Després de convidar-nos a viatjar pels cinc continents des de 2017 (amb sotrac pandèmic inclòs), i tornar a casa en 2023, Cesc Casadesús proposa per a la seva darrera edició com a director de la mostra una exploració del camí recorregut, de les aliances teixides i de les fites aconseguides. Serà un cop d’ull orgullós al creixement que han fet tot un grup d’artistes aixoplugats en les darreres edicions. “Crec que és un Grec molt personal, una edició en què m’he despullat molt”, ha confessat Casadesús avui en la roda de premsa de presentació. Seran 81 espectacles i més de 50 activitats entre el 26 de juny i el 4 d’agost, una celebració del talent local (amb el Teatre Grec reservat als artistes de l’escena barcelonina), però també una festa transfronterera amb grans noms del panorama internacional amb accent femení.
Viatge exterior
La nòmina d’artistes de fora, com és habitual, ens mantindrà en permanent estat de peregrinació a la muntanya de Montjuïc els vespres d’estiu. La Fabià Puigserver serà l’espai d’acollida d’algunes de les visites més llamineres, entre les quals destaca la papessa Angélica Liddell amb el mateix espectacle que inaugurarà el Festival d’Avinyó, Dämon, homenatge a Ingmar Bergman que suposa el seu segon funeral escènic (recordem encara el primer de set hores a Temporada Alta). Completen el planter Lola Arias, Christiane Jatahy, Nat Randall, Anna Brackon (en una clara aposta pel talent de les dones creadores), a més d’altres il·lustres signatures com Guillermo Calderón, Jan Lauwers i Krzysztof Warlikowski, aquest últim també entre els noms que el Grec i Avinyó compartiran en un cartell agermanat (set propostes conjuntes) amb motiu de la tria del castellà com a llengua convidada en la mostra provençal. Els nous espectacles de Baró d’evel (amb una peça que servirà de cloenda) i Sílvia Pérez Cruz (amb l’espectacle inaugural carregat de convidats especials) es podran gaudir també a un costat i l’altre de la frontera.
Viatge local
S’ha volgut destacar la tasca que ha empès el Grec dels últims anys a l’hora de donar suport i projecció a una sèrie d’artistes que han despuntat, s’han fet grans i han traspassat fronteres. El festival mantindrà l’aposta per creadors lligats fortament al festival en els últims anys com La Veronal (amb una versió XXL del tan girat Sonoma amb Maria Arnal com artista convidada). Altres com la companyia La Brutal (amb un Misántrop dirigit per David Selvas) i Dagoll Dagom (amb un espectacle d’autohomenatge dirigit per Daniel Anglès) faran el paper de plats fort del menú. Per commemorar l’Any Guimerà, Lluís Homar presentarà Canciones de amor y piratas, un muntatge creat amb textos del romanticisme. Xavier Bobés (amb tres espectacles de teatre d’objectes, un gènere que tindrà bastant pes en el programa), el Conde de Torrefiel i Azkona&Toloza completen el planter d’artistes lligats al Grec que repetiran en el programa.
Viatge als orígens
El Grec que arrela per tota la ciutat es planteja com un homenatge als grans mestres del teatre, a la història mateixa de les arts escèniques. Al Teatre Romea es podrà veure una versió del Tirant lo Blanch dirigida per Joan Arqué, al Condal Alberto San Juan versiona el mite de Don Joan, al Goya Lolita s’enfronta al lorquià personatge de Poncia i a la Biblioteca de Catalunya trobarem Tots ocells, de Wadji Mouawad, dirigit per Oriol Broggi, amb ecos del conflicte de Palestina. En l’apartat de dansa destaquen l’homenatge a William Forsythe i el nou valor internacional en pujada, Alice Ripoll, qui presentarà Zona franca, coreografia en què passa la veu a la joventut brasilera en un moment de transició sociopolítica. Sílvia Munt, Daniela Freixas i Aina Tur són altres dels noms que destaquen en els escenaris de la ciutat que, un any més, també inclourà museus. Al MACBA es podrà veure l’actuació de la ballarina Yinka Esi Graves, al MNAC Candela Capital convertirà la Sala Oval en una discoteca i, finalment, l’artista ghanès Serge Attukwei Clottey intervindrà la façana de la Fundació Tàpies. Pel que fa a la música, Kae Tempest i Clara Aguilar formaran un dels encontres més insòlits d’un Grec amb gust de comiat que tanca una de les seves etapes més fèrtils. Entrades a la venda a partir del pròxim dijous 18 d’abril.