No és el món de l’espectacle un mercat com tota la resta. Les arts escèniques són un conjunt de pràctiques que responen més a una vocació, a una necessitat cultural d’expressió, que a la intenció de fer negoci. No obstant això, els professionals que s’hi dediquen formen un teixit econòmic articulat a través d’empreses subjectes als mateixos condicionats que la resta d’agents econòmics.
Per contribuir al desenvolupament de totes les empreses de teatre de l’Estat existeix des de 2004 Mercartes, la fira bianual del sector de les arts escèniques que se celebra enguany a Valladolid entre el 5 i el 7 de novembre, un esdeveniment que busca promoure els acords comercials entre els diferents agents públics i privats que intervenen en la creació escènica, fins i tot en moments tan complicats com els actuals on la pujada de l’IVA i la greu crisi econòmica revelen xifres gens esperançadores per al sector.
Qui coneix el món de les arts escèniques sap que els contactes personals són bàsics per establir sintonies, per arribar a un acord o per fer negoci comentaJaume Colomer, comissari de Mercartes. Per tant, l’experiència ho confirma, és bàsic que de tant en tant s’articuli una trobada general per conèixer gent, promoure relacions o tancar projectes que estan en marxa. En èpoques de crisi i austeritat, qui s’oblidi de la funció comercial ho pot tenir encara pitjor.
Entre les novetats d’aquesta edició destaca el canvi de ciutat de la cita, des de Sevilla (on es van celebrar les anteriors edicions) fins a l’actual, Valladolid, amb el seu recinte ferial ubicat en el centre de la població. El trasllat respon a una major implicació de les institucions regional i local, aclareix Colomer. Això ens ha permès aportar un recursos complementaris i reduir a la meitat les tarifes dels expositors, la qual cosa s’adapta als temps econòmicament difícils que viu el sector. Un estand mínim no arriba ni als 200 euros. És pràcticament a preu de cost.
TAMBÉ REFLEXIÓ
L’edició de Mercartes aportarà també com a novetat la incorporació d’un fòrum de negoci, itineraris guiats, encontres amb autors i presentació de projectes, a més de la celebració per primera vegada del Foro Mercartes, un punt de trobada sobre les tendències i oportunitats que es presenten en l’actual mercat de les arts escèniques que ocuparà tota la jornada del divendres 7 de novembre.
Des que l’Escènium de Bilbao va desaparèixer ara fa cinc anys el sector no té un debat estratègic general, subratlla Colomer. Aprofitant la concurrència de Mercartes vam decidir crear un fòrum per centrar-nos en les claus estratègiques a nivell econòmic, estructural, tecnològic, gerencial, de producte, etcètera. Hi haurà ponents destacats, fila zero amb professionals i un debat que intentarà copsar quins són els punts en comú que té el sector respecte d’un model de futur.
Entre els ponents figuren, entre d’altres, Xavier Marcé, President d’Adetca, Cristina Santolaria de l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y la Música (INAEM), Valentí Oviedo, gerent de l’Auditori de Barcelona, o Pep Zapata, consultor de Teknecultura. Podeu consultar el programa complet de la jornada a través del següent enllaç.
PRESÈNCIA CATALANA |
En les cinc edicions de Mercartes celebrades fins ara han participat tota mena de companyies, productors, distribuïdors, programadors, gestors, festivals i altres empreses de distribució d’equipament, logística, comunicació i centres de formació relacionats amb les arts escèniques. Entre les companyies catalanes que hi participaran amb estand propi figuren 3 x tr3s (Dagoll Dagom, Tricicle i Anexa) i Delrevés Danza; els teatres Victòria i Poliorama; l’oferta formativa en arts escèniques de Campus Internacional ESART o les empreses de serveis Onebox, Koobin, Ticketmaster i d’equipament Liliana Troncoso. A més, l’Institut Catalá de les Empresas Culturals (ICEC) instal·larà un ampli estand on estaran representades 22 companyies: Accialt Flying Effects, Afónix Producciones, Bàcum / Arts Escèniques i Visuals, Centre Cultural Imaginari Kiku Mistu, Circo Delicia, Cobosmika, Dh Company, Diseños Mikulasek, Delrevés, Drakònia Produccions, Duesambduos, Explica Dansa, Fani Benages Arts Escèniques, Kulbik, La Intrusa, La Minúscula, La Petita Malumaluga, Lazzigags, Rosazul, Roseland Musical, TZS.produccions, Vania Produccions i Vol Ras. A més, l’estand de l’ICEC agruparà també l’activitat de cinc associacions del sector: l’Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya (ACPDC), l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), l’Associació de Companyies Professional de Catalunya (CIATRE) i l’Associació Professional de Teatre per Tots els Públics de Catalunya (TTP). En xifres totals, Mercartes reunirá uns 80 expositors (directes i indirectes) i prop de 700 professionals de tretze comunitats autònomes.
|