Es presenten les celebracions oficials que commemoren la figura d’una actriu imprescindible
Feminista i transgressora. Sobre aquestes dues destacades facetes del perfil de Margarida Xirgu orbitaran els actes de commemoració de l’Any Xirgu, celebració que va començar el passat 25 d’abril –aniversari de la seva mort tot just ara fa 50 anys– amb un acte d’homenatge al cementeri de Molins de Rei, lloc on reposen les seves restes. Els homenatges s’estendran durant tot el 2019 i part de 2020 mitjançant un complet programa d’activitats que s’ha presentat aquesta setmana a Barcelona.
L’actriu, coreògrafa i docent Ester Bartomeu serà la comissaria d’un seguit d’actes de tota mena –exposicions, lectures, recitals, conferències, publicacions, taules rodones…– que ens descobriran facetes encara inèdies de l’actriu: “Pensava que sabia moltes coses sobre ella però ara estic descobrint moltes més, perquè és un personatge que no s’acaba mai”, confessa Bartomeu.
Nascuda el 1988, Margarida Xirgu va debutar com a professional al Romea l’any 1906, amb l’obra Mar i cel de Guimerà. Des d’aleshores la seva carrera no va parar de créixer fins a esdevenir una de les intèrprets més brillants de la seva generació i un símbol també en l’aspecte polític a causa de l’exili que va patir després de la Guerra Civil i del qual ja no va tornar en vida.
Per tractar d’abastar una part del seu llegat, l’Any Xirgu continuarà el 15 de juliol amb el tradicional lliurament del premi que porta el nom de l’actriu i que cada any destaca la millor interpretació femenina de la temporada. També al juliol, els dies 4, 11 i 18, a diversos espais a l’aire lliure de Sant Cugat del Vallès, tindran lloc diferents lectures a la fresca dedicades a l’actriu i en especial a la seva fructífera relació amb Federico García Lorca.
Ja passat l’estiu, una exposició itinerant per diverses biblioteques i vestíbuls de teatres de tot Catalunya mostrarà diversos documents rellevants de forma dinàmica i interactiva. També en clau expositiva, l’activitat “La vida social de la Xirgu. Fem un cafè?” combinarà la mostra de peces de l’artista amb una xerrada especial el dia de la inauguració, prevista per febrer de 2020, que contextualitzarà la figura de l’actriu.
En l’àmbit de les conferències, hi haurà un cicle a Barcelona, Madrid, Buenos Aires i Montevideo, quatre ciutats que van marcar la vida de l’actriu. El Teatre Nacional serà l’escenari barceloní i Xavier Albertí, el seu director, un dels ponents més destacats”.
També al TNC es presentarà el monòleg Solo una actriz de teatro, basat en els records d’Estela Medina, alumna de la Xirgu. Tot un esdeveniment, ja que serà la mateixa actriu qui l’interpreti a la Sala Gran els dies 14 i 15 de novembre.
Insta-Xirgu
Una de les parts més curioses del programa de l’any Xirgu serà la publicació d’unes píndoles audiovisuals al voltant de la figura de l’actriu mitjançant la plataforma Instagram, xarxa social favorita entre els joves, públic a qui s’adreça aquesta activitat. L’actriu Eva Saumell prepararà 14 monòlegs curts d’una durada màxima de 3 minuts que explicaran anècdotes contextualitzades en el seu marc històric concret, amb una mirada didàctica però lúdica.
Segons Ester Bartomeu “No volem fer actes només per a la gent que ja li agradi la Xirgu, sinó també per a la gent que no s’ha interessat o no la coneix. Em nego a pensar que la gent jove no l’importen aquests personatges. Per això ens adreçarem a ells en el seu propi llenguatge”.
Podeu consultar el programa complet i altres activitats al web de l’Any Xirgu.